Ha váratlanul felbukkan a vadállat… – Így kerüld el a vadbalesetet!

  21 feb 2018

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Minden esetben kötelező értesíteni a vadásztársaságot – a járművezetőnek vagy a rendőrségnek.
Még egy őszi reggelen gázoltak el egy őzet Nyíregyházán a belvároshoz közeli Korányi Frigyes utca és a Csaló köz csomópontjában. A közelben tartózkodók gyorsaságának köszönhetően a vad hamar jó kezekbe került, rövid időn belül megérkeztek a járőrök és egy állatorvos is, aki ellátta az őzet. Ellenben a személygépkocsi megállás nélkül távozott a helyszínről, nem segítette a mentést.
A minap a 38-as számú főúton Nyíregyháza és Nyírtelek között őzbakot gázolt el egy autó. Az állat elpusztult, a balesetet rendőri intézkedés követte. Ezek a példák is jelzik, hogy nincs egyetlen évszakhoz kötve a vadveszély. Mostanság főleg az erdők környékén lehet találkozni útra tévedt vadakkal.

Komoly károkat okozhatnak

– Bármennyire is óvatosak vagyunk és figyelmesen vezetünk, a vadállatok legtöbbször váratlanul érkeznek a járművek elé, elég egy pillanat, és előbukkannak a „semmiből”, az út menti fás-bokros takarásból. A vadbalesetekre nem tudunk előre felkészülni, maximum a rutin, vagy a különféle vezetéstechnikai tréningek által alkalmazott gyakorlás segíthet. Épp ezért törekedjünk a vadbalesetek elkerülésére, mert a vadállatok komoly károkat okozhatnak mind az autóban, mind az utasokban – említette Szikszai Tihamér r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára, aki hozzáfűzte, hogy szerencsére a vadütközés során viszonylag ritkán történik személyi sérülés.
– Amennyiben mégis megtörténik a baj, akkor azt több módon kezelhetjük, természetesen a baleset kimenetelétől, helyszínétől, valamint az egyéb körülményektől függően. Ha személyi sérülés történt, abban az esetben kötelező értesíteni a rendőrséget. Ekkor vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy a baleset oka valamilyen szabályszegés volt-e. Ha igen, úgy szabálysértési vagy büntetőeljárást indítanak a gépjármű vezetője, vagy a vadásztársaság valamely tagja ellen. Amennyiben szerencsésebb kimenetelű a baleset, és személyi sérülés nem történik, úgy a vadásztársaság és a járművezető megegyezhet, így nem kell bevonni a rendőrséget.

Hatály az útkereszteződésig

– Azt azért ne feledjük szem előtt tartani, hogy a vad elvitele lopásnak minősül! Minden esetben kötelező értesíteni a vadásztársaságot – a járművezetőnek vagy a rendőrségnek. És azt is fontos tudni, hogy a jelzőtábla hatálya az első útkereszteződésig tart, vagy a tábla alatt kihelyezett kiegészítő táblán látható távolságig – nyomatékosította Szikszai Tihamér, r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára.

Fontos információk a vadbalesetek elkerüléséhez

– Őzre és szarvasra leginkább hajnalban és alkonyatkor, vaddisznóra viszont egész éjszaka lehet számítani, de olyan helyen, ahol az utat mindkét oldalról erdő szegélyezi, ott állandó lehet a vadak vonulása.
– Ha az út szélén látunk megcsillanó szempárt, akkor vegyük le a reflektorfényt, lassítsunk, várjuk meg, míg az állat vagy átmegy az úton vagy visszamegy az erdőbe, a mezőre.
– A sáros vadnyom az úton vad felbukkanására figyelmeztethet; ilyenek lehetnek még az út mentén a magasabb fűben látható vadcsapások is.
– Használhatunk vadsípot is, amely magas frekvenciás hanghullámokat kibocsátva riasztja el a vadállatokat, bár ennek használata nem nyújt garanciát a vadelütés elkerülésére.
– A legtöbb biztosítónál a kötelező felelősségbiztosítás mellé kiegészítő biztosításként választhatunk vadkár-biztosítást, amely a vadelütés során keletkezett károkat téríti meg.
– Ha már biztosan nem tudjuk elkerülni a vadütközést, akkor inkább fogjuk meg határozottan a kormányt, fékezzünk erősen és üssük el a vadat! Amennyiben megpróbáljuk kikerülni a hirtelen elénk ugró vadat, akkor könnyen megeshet, hogy átsodródunk a szemközti sávba, ahol a szembejövő autóval frontálisan ütközhetünk, vagy az árokba hajtunk, amely szintén szerencsétlen kimenetelű lehet.
– Minden esetben az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk és természetesen a veszélyt jelző táblákat ne hagyjuk figyelmen kívül – ezeken a szakaszokon vezessünk még óvatosabban!

Szubjektív

Vadat terelünk a szavak szintjén: vadhús nő ki a köröm mellett, vadhajtás sarjadzik a fa tuskójából, vadregényes a képzeletre erősen ható, félelmetesen szép táj. Ha pedig vaddal találkozunk a tettek mezején, gyors és megfontolt döntésre van szükség. Amennyiben közlekedési tábla figyelmeztet a vadveszélyre, visszább kell venni a tempóból. Fő az elővigyázatosság, mert ütközésnél fő a fej, s ki tudja, mi sül ki belőle…
– LTL –