Hagyományt teremtenének Sárospatakon

  07 feb 2018

Sárospatak – Sárospatakon rendezik meg a visegrádi négyek országainak zongoraversenyét.
Első alkalommal rendezik meg Sárospatakon augusztus 24-e és 30-a között a „V4-ek Nemzetközi Zongoraversenyt”. Ennek köszönhetően lengyel, cseh, szlovák és magyar zongoraművészek adnak majd koncertet a zempléni városban, összesen három helyszínen, 16 program keretében. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott esemény részleteiről sajtótájékoztató keretében számoltak be az együttműködő partnerek.

Közös összefogás eredménye

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia 2017-ben egy nagy értékű zongorával gazdagodott. Már ekkor megfogalmazódott az az igény, miszerint ennek a hangszernek nemcsak a hallgatók hitéletbeli képzését kell szolgálnia majd, hanem a térség kulturális életében is szerepet kell játszania – mondta a sajtótájékoztatón dr. Füsti-Molnár Szilveszter rektor. Hozzátette, ez volt az előzménye annak, hogy közös összefogás eredményeként a Sárospataki Református Kollégium és annak intézményei, valamint Gyöngyösi István fesztiváligazgató életre hívta a visegrádi országok nemzetközi zongoraversenyét. A legfontosabb cél, hogy a minőségi kultúra közvetítése mellett ráirányítsák a figyelmet a térségben rejlő művészeti lehetőségekre, értékekre és tehetségekre – tette hozzá a rektor.
Gyöngyösi István fesztiváligazgató kiemelte, hogy a programsorozatnak három helyszíne lesz. A Teológia Imaterme, a Művelődés Háza színházterme és a jelenleg még felújítás alatt álló, de a fesztivál idejére elkészülő református templom. A nyitó- és zárókoncerten Gyöngyösi Ivett Junior Prima-díjas zongoraművész lép fel a Concerto Budapesttel, amelyet Keller András vezényel. Emellett a közönség meghallgathatja többek között két cseh zongoraművész, Martin Kasik és Lukas Klánsky, Lengyelországból Eva Poblocka előadását is. Az eseményen koncertet ad majd több európai és tengerentúli zongoraművész is, így Kevin Kenner, aki az Egyesült Államokból érkezik, és Svájcból Nelson Goener. A neves vendégek sorát gazdagítja Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, aki Debussy halálának századik évfordulója alkalmából tart majd beszélgetős zongoraestet.

Lesz jazz is

A fesztiválon teret kap a jazz is, hiszen az Erkel-díjas Binder Károly improvizációkkal szórakoztatja majd a közönséget. A fesztiváligazgató azt is hozzátette, hogy a fiatal közönség ingyenesen látogathatja majd a koncerteket, hiszen nem titkolt céljuk ennek a korosztálynak a megfelelő zenei nevelése is.

Az aláírók

A sajtótájékoztató keretében a fesztivál együttműködői, így Füsti-Molnár Szilveszter és Gyöngyösi István mellett Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója, Enghy Sándor teológiai professzor, Fodor Ferenc, a sárospataki református gyülekezet lelkipásztora, Derczó István sárospataki vállalkozó, valamint Nagy-Baló Csaba, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának és Általános Iskolájának igazgatója a fesztiválra vonatkozó együttműködési megállapodást írtak alá.
ÉM-ZTV