Hajnyírás miatt tört ki a balhé a hajdúhadházi iskolában

Hajnyírás miatt tört ki a balhé a hajdúhadházi iskolában
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen – A Debreceni Járásbíróság április 15-én hirdetett ítéletet annak a két tizenéves vádlottnak az ügyében, akik berontottak egy tanítási órára a hajdúhadházi általános iskolába, majd számon kérték egy kiskorún, amiért lenyírta a testvérük haját. Az elsőrendű vádlott megfenyegette, majd ököllel többször is megütötte a sértettet.

A bíróság az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki testi sértés bűntett kísérletében, valamint közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében, ezért őt halmazati büntetésként 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, 2 év próbaidőre felfüggesztve. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a bíróság, ezért 1 év 6 hónapra próbára bocsátotta.

A két vádlott mellé a bíróság ártfogó felügyeletet is elrendelt, valamint külön kötelezte őket a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által szervezett csoportos agressziókezelő tréningen való részvételre – írja közleményében a Debreceni Törvényszék.

Az ítéleti tényállás szerint 2018. május 29-én a sértett hajvágó géppel megnyírta egy kiskorú ismerőse haját. A frizura nem tetszett a kiskorú 19 éves testvérének, az elsőrendű vádlottnak, aki felháborodásának hangot is adott. A kiskorú testvérei az elsőrendű és a másodrendű, 17 éves vádlott másnap 8 óra körül bementek a hajdúhadházi általános iskolába, majd matematikaóra közben, az osztályterembe berontva kérdőre vonták a sértettet a testvérük hajának megnyírása miatt. Az órát tartó tanár rászólt a két vádlottra, és kiküldte őket a teremből, azonban az elsőrendű vádlott odalépett a kiskorú sértetthez, akit megöléssel fenyegetett, majd ököllel többször megütött. Eközben a másodrendű vádlott társát figyelemmel kísérte és biztatta a bántalmazásra. A tanár ismét felszólította a vádlottakat a tanterem elhagyására, illetve megpróbálta arrébb tolni az elsőrendű vádlottat a sértettől – áll a közleményben.

Ezek után a tanterembe érkezett a testnevelő tanár és az igazgató, akik nyomatékosan felszólították a vádlottakat, hogy távozzanak az iskolából. Ekkor az elsőrendű vádlott az igazgatóhoz lépett, akinek két kézzel megragadta, majd eltolta a felkarját. Közben hangosan kiabált, mivel ő szerette volna a hajnyírásból eredő konfliktust rendezni. Az elsőrendű és másodrendű vádlottakat végül kitessékelték az iskolából, és értesítették az esetről a rendőrséget. A kiskorú sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, míg az igazgatónő nem sérült meg – közölte a Debreceni Törvényszék.

Dr. Emri Kinga bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte mindkét vádlott vonatkozásában a személy elleni erőszakos jellegű bűncselekmények elszaporodottságát, továbbá azt a leszámolás jellegű cselekményt, hogy az oktatási intézménybe átgondolatlanul berontva, a tanítás rendjét megzavarva, védekezésre módot sem hagyva támadták meg a kiskorút. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte az elsőrendű vádlott vonatkozásában, hogy részben beismerő vallomást tett, valamint azt, hogy fiatal felnőtt, míg a másodrendű vádlott vonatkozásában pedig azt, hogy a bűncselekményt bűnsegédként követte el.

Az ítélet jogerős, azt mind az ügyész, mind a vádlottak, az ügyvédek és a törvényes képviselő tudomásul vették..
SZUPERINFO.HU