Harminc éve szabadon

Akt.:
Hazamennek a szovjet katonák
Hazamennek a szovjet katonák - © Fotó: AFP
Miskolc – „30 éve szabadon” néven nyilvánította a kormány emlékévvé a 2019. március 15. és 2021. június 19. közötti időszakot.

A létrehozott emlékbizottság elnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki a Fidesz alapítója volt, és 1990 óta képviselő. A társelnök Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az emlékév célja a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint, hogy „ráirányítsa a magyar emberek és a közép-európai nemzetek figyelmét az akkori események világpolitikai súlyára, nyilvánvalóvá tegye, hogy Nyugat-Európa a második világháborút követően magára hagyta Közép-Európát, ennek ellenére a közép-európai nemzeti közösségek – élve a történelmi lehetőséggel – maguk vívták ki szabadságukat és függetlenségüket”.

ÉM


Lekerültek az épületekről az állampárti korszak szimbólumai
Miskolc - Mikor érezték úgy, hogy a rendszerváltoztatás feltartóztathatatlan Magyarországon? A rendszerváltoztatás huszonötödik évfordulója adta az alkalmat, hogy a – ma már történelmi – korszak miskolci szereplőit megszólaltassuk. Beszélt sorozatunkban Balázsi Tibor, az MDF volt országgyűlési ké...

Ez is a régi rendszerrel szakító nagy pillanatok egyike: Nagy Imre és mártírtársai újratemetése 1989. június 16-án
Miskolc - Mit hozott és mivel adós az állampártot leváltó új történelmi korszak? Márciusban kezdődik a rendszerváltás harminca­dik évfordulójának emlékéve. Ebből az alkalomból készült összeállításunkban arról kérdeztük Fekete Sándor politológust (Miskolci Egyetem): hol a helye 1989-nek a magyar t....
SZUPERINFO.HU