Három év börtönre ítéltek egy férfit, aki felgyújtott egy sünt

  12 jan 2018

Budapest – Három év letöltendő börtönre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön egy férfit, aki felgyújtott egy sünt. Az állatkínzás bűntettében hozott ítélet nem jogerős – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék az MTI-t.
Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott 2016 júliusában egy keleti sün tüskéin újságpapírból tüzet rakott. A bántalmazás miatt az állat testfelületének legalább 80 százaléka megégett, és emiatt – a szakszerű orvosi ellátás ellenére – elpusztult.
Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta, azzal a vádlott védője perbeszédében egyetértett.
A vádlott a tárgyaláson nem kívánt vallomást tenni, bűnösségét elismerte, de a cselekményére nem tudott magyarázatot adni. Megbánása a bíróság szerint így kizárólag formális jellegű volt, amelyet enyhítő körülményként nem tudott megfelelően értékelni.
A bíróság megállapította, hogy a vádlott az állatkínzás minősített esetét, bűntettét követte el, mert az állatnak különös szenvedést okozott, és az állat el is pusztult.
A büntetés kiszabásánál – amellett, hogy az állatok védelme állami, társadalmi és emberi kötelezettség – a bíróság azt is figyelembe vette, hogy az állatkínzás bűncselekménye attól igazán veszélyes a társadalomra, hogy aki képes egy állatot így bántalmazni, elpusztítani, az könnyebben, illetve sokkal nagyobb eséllyel követ el hasonló erőszakos cselekményeket embertársaival szemben is.
A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.
– MTI –