Frissítve:

Háromszéki Magyarok Világtalálkozója

Háromszék – Egy hét múlva, augusztus 17-én 10 órakor egyszerre kondul meg minden háromszéki magyar templom harangja, jelezve, hogy kezdetét vette az először megszervezendő Háromszéki Magyarok Világtalálkozója.

hiba beküldése

A négynapos rendezvény forgatókönyve teljesen kikristályosodott: a szervezők elmondták, ma már az „utolsó simításokat” végzik.

Települések napja

Az első nap a települések napja lesz, amikor minden háromszéki település fogadja a hazaérkezetteket, egyesek bensőséges teadélutánt, kiállításokat, szoboravatót szerveznek, máshol koncertsorozat szórakoztatja a résztvevőket. Augusztus 18-án tartják a kistérségek napját, a négy városba: Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre, Kovásznára és Barótra várják a vonzáskörzetükbe tartozó falvak lakóit, szülötteit. Harmadik nap lesz a vármegye napja, amikor a Maksa melletti Óriáspince-tetőn felállítják a szekértábort.

A tetőn felavatják a háromszékiek emlékparkját, és bemutatják Szörényi Levente történelmi rockoperáinak összefoglalóját Egy a nép, egy a magyar… címen. A szervezők 100 ezer résztvevőre számítanak. Augusztus 20-án, hétfőn a hagyományos perkői búcsúval zárul a rendezvény. A Perkőn a TransylMánia együttes bemutatja Mert tudnom kell… című produkcióját, amely több mint koncert: a dramaturgiai szálra felfűzött történetet színészek és néptáncegyüttesek közreműködésével adják elő.

Változatos vélemények

Kovács Vajda István, a sepsiszéki és az óriáspince-tetői rendezvények főszervezője a Krónikának elmondta: elképzelésük szerint a sepsiszentgyörgyi rendezvény célja olyan találkozási pontokat biztosítani, ahol a helybéliek, hazalátogatók és érdeklődők egymásra találhatnak, ismerkedhetnek. A rendezvény első napján, jövő pénteken mind a 12 sepsiszéki községben és a hozzájuk tartozó falvakban „történik valami”, mondta a szervező, aki szerint a lelkesedés településenként változik.

„Többségük pozitívan viszonyul a rendezvénysorozathoz, bár előfordult, hogy egyesek úgy érezték, megint munkát osztottak számukra, vagy megint pénzt kell tenniük a közösbe” – magyarázta Kovács Vajda István. Hozzátette: augusztus 18-án, a kistérségek napján Sepsiszentgyörgyön a családi és gyermekprogramokra fektetik a hangsúlyt. „Több száz elszármazott sepsiszéki színészt, zenészt, írót és művészt hívtunk haza, és visszajelzéseik szerint többségük jelen is lesz” – közölte Kovács Vajda István.

Hozzátette, a városban művészkocsmákat működtetnek, ahol az érdeklődők színházi előadásokon, koncerteken, kiállításokon, író-olvasó találkozókon vehetnek részt, majd kötetlen beszélgetések alakulhatnak ki az itthoni és hazaérkező művészek közt. Az Erzsébet parkban családi vetélkedőket szerveznek, amikor a játékvezetők ismeretlen családokat ültetnek egymással szembe, így akár hosszú távú kapcsolatok, barátságok is kialakulhatnak.

Délelőtt gyermekelőadásokat, este könnyűzenei koncerteket tartanak a központi színpadon. A sepsiszéki rendezvények főszervezője szerint a Tamási Áron Színházzal szemben lévő hirdetőtáblára már a hétvégén felteszik az összes programot tartalmazó hatalmas plakátot, amely tartalmazza a rendezvények helyszíneinek térképét is.

Őrtüzekkel záruló találkozó

Az erdővidéki rendezvények szervezői a helyi értékek bemutatására készülnek. Demeter Zoltán, az erdővidéki szervező lapunknak beszámolt arról, hogy a térségben szintén változó a települések világtalálkozóhoz való viszonyulása. „A falvakon jól halad a szervezés, Baróton viszont kevésbé” – számolt be Demeter, aki szerint az Erdővidéken nem terveznek nagy szabadtéri ünnepséget, inkább kisebb és bensőségesebb rendezvényeket szerveznek majd. „Több száz elszármazott erdővidékit kerestünk fel, mindenki tud a világtalálkozóról, de sajnos kevesen jeleztek vissza” – mondta a szervező. A Kovászna központtal tartandó orbaiszéki rendezvények szervezőit lapzártánkig nem sikerült elérni.

„Felső-Háromszéken a települések a szekerek elkészítésével foglalkoznak, amelyeken majd az Óriáspince-tetőn elhelyezzük és bemutatjuk értékeinket” – közölte lapunk érdeklődésére Mágori István. A kézdiszéki rendezvények szervezője szerint a 14 község többsége pozitívan viszonyult a rendezvényhez, de 2-3 településen várhatóan semmilyen eseményt nem szerveznek.

„Vannak települések, ahol csak egy kis fogadással, teadélutánnal várják a hazaérkezőket, máshol szobrot avatnak, de helyenként utcabálokat is szerveznek” – sorolta Mágori István. Augusztus 18-án, a kistérségek napján Kézdivásárhely főterén kézművesvásárt, néptáncelőadásokat, hagyományos esküvői bemutatót és könnyűzenei koncerteket tartanak, 45 kézdiszéken lakó és onnan elszármazott képzőművész pedig közös tárlatot szervez.

„Javában szerveződik a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának záróakkordja: a már hagyományos perkői búcsú, az Erdélyi Ifjúsági Néptánc-találkozó és a TransylMánia együttes produkciója” – mesélte Mágori. Hozzáfűzte: a Perkőn már építik a színpadot, és zajlanak a TransylMánia produkciójában fellépő táncegyüttesek próbái is. Augusztus 20-án este 11 órától minden háromszéki településen kigyúlnak az őrtüzek, amelyek jelzik, hogy befejeződött a Háromszéki Magyarok Világtalálkozója, de azt is, hogy a települések továbbra is hazavárják szülötteiket.

(www.kronika.ro)További hírek a ERDON Helyi hírek kategóriából
Fényes nappal lopták el a 30Y zenekar hangszereit Nagyváradon
Három gitárt és egy erősítőt lopott el valaki a pécsi 30Y zenekar Nagyváradon parkoló kisbuszából szombat [...] tovább »
Jótékonysági koncert volt
A Magyar Rádió Gyermekkórusa és Leánykara, 72 gyermek szolgált jótékonysági céllal nagyvárad-újvárosi [...] tovább »
Magyar görögkatolikus búcsúünnep
Május 21-én, pünkösdhétfőn délután 17 órától búcsús szent liturgiát tartanak a váradi magyar [...] tovább »
Vége? Engedélyezve a Nutripork!
A ritkán látható civil egység, valamint a számos politikusi közbenjárási kísérlet dacára is megkapta az [...] tovább »
Sikeres volt a XXVII. Festum Varadinum
Csütörtök délután az RMDSZ nagyváradi székházában a XXVII. Festum Varadinumot értékelő [...] tovább »
Nagyváradon is megállt a Boldogasszony zarándokvonat
Csütörtök délben körülbelül negyedóráig a váradi központi vasútállomáson is megállt a Csíksomlyó felé [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
“Lehetetlen küldetés volt számunkra a mai mérkőzés”
Hajdú-Bihar - Mutatjuk a megyei első osztályban valamint az NB III.-ban játszott meccsek eredményeit, és [...] tovább »
BBC: “késik” a Chelsea orosz tulajdonosának új brit vízuma
London - A BBC vasárnapi értesülése szerint egyelőre "késik" a Premier League-ben játszó londoni Chelsea [...] tovább »
“Úgy meghajtottuk őket az első félidőben, mint hegyi pásztort a lavina”
Szabolcs-Szatmár-Bereg - A labdarúgó megyei II. osztály Nyírerdő-csoport 27. fordulójának mérkőzéseit [...] tovább »
Kriszt Botond és Mátó Sára az összetett bajnok
Budapest, Győr - A férfiaknál Kriszt Botond, a nőknél Mátó Sára nyerte meg az atléták összetett bajnokságát [...] tovább »
Labdarúgó NB II – Kilencgólos mérkőzésen győzte le a kiesőjelölt ZTE a bajnok MTK-t
Budapest - A kiesés ellen harcoló ZTE hazai pályán egy rendkívül látványos mérkőzésen 5-4-re legyőzte a már [...] tovább »
Nyolcgólos döntetlen Mérken
Szabolcs-Szatmár-Bereg - A labdarúgó megyei II. osztály Kelet-Magyarország-csoport 27. fordulójának [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása