Hatalmas szívet takar a szétmarcangolt test

Dr. Hegedűs Béla állatorvos mintegy negyven tépett és harapott sebet számolt meg Samu testén
Dr. Hegedűs Béla állatorvos mintegy negyven tépett és harapott sebet számolt meg Samu testén - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Samu egy viadal során maradhatott alul, ezért nem tartottak rá igényt.

Ahogy arról korábban röviden beszámoltunk, szombaton lakossági bejelentés érkezett az Állatbarát Alapítványhoz arról, hogy egy sok sebből vérző, frissen verekedtetett kutyát dobtak ki az egyik Nyíregyháza közeli bokortanyán.

Sokkos állapotban

– Állampolgári bejelentésre indult el a mentőnk, de a rendőrséget is értesítették, ugyanis egy szemből közlekedő autó sofőrje feljegyezte a kocsinak a rendszámát, amelyből a sérült kutyát kitették – kezdte elöljáróban dr. Hegedűs Béla, az alapítvány állatorvosa.

– Az állat rendkívül elesett, közepes erősségű sokkos állapotban, kimerülten került a vizsgálóasztalra, csorgott a nyála, a hőmérséklete enyhén megemelkedett, és az egész testét tépett és harapott, vérző sebek és hegek borították. Az általános állapota tulajdonképpen kielégítő volt, de egy nagyon kemény viadalban vehetett részt. A sokktalanítás után a hőmérséklete csökkent, a légzése és a pulzusa közelített a normálishoz, így megkezdődhetett a sebészeti ellátása, mely során során test szerte mintegy negyven sérülést számoltunk meg – elsősorban a mellkasán, a két mellső és a bal hátsó lábán, valamint a fején. A sebeket elláttuk, antibiotikumot kapott.

Gyengéd és játékos

Samu (mert a vizsgálata során kiderült, hogy van chip a kutyában, ami a nevét is tartalmazza) gyógyulásra hajlamos, nagyon szépen javul, de maradandó károsodást szenvedett: roncsolódtak az arcizmai, így a pofájának a bal oldala lóg, és az áll alatti nyálmirigy kivezető csatornái is sérültek, ezért egy kicsit nyáladzik – mondta el érdeklődésünkre az állatorvos, s mintegy zárszóra megérkezett Samu is, a pitt-jellegű, négy év körüli, fekete alapon fehér foltos eb.

Nagy, barna szeme azonnal megtelt élettel, ahogy átfúrta magát az ajtórésen, farkcsóválva szaglászta körbe a szobát, majd sebekkel borított, bús fejét ideiglenes gondozója lábához nyomva ült le a tisztára mosott csempére. A vizsgálóasztalon aztán láthattuk, hogy tépett sebeiből még itt-ott szivárog a vér, ennek ellenére alig várta, hogy megsimogassuk. Gyengéden szuszogott a tenyerünkbe, annak ellenére, hogy eddigi életét az erőszak és a harc töltötte ki.

– Fajtájának jellemzője a kedvesség és a játékosság, imádják a gyerekeket. Samu sincs ezzel másként – jegyezte meg Pelyvás Csaba, az alapítvány sajtóreferense, gondozója, trénere.

Reméljük, a sérült kutya hamarosan meggyógyul, és szerető gazdára talál.


Videó: Elfogták a sérült kutyát magára hagyó testvérpárt

Nyíregyháza – A nyíregyházi nyomozók 2015. január 12-én elfogták az állatkínzás bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható testvérpárt. tovább »

Véresre marcangolt kutyát dobtak ki

Nyíregyháza – Péntek délután lakossági bejelentés futott be az Állatbarát Alapítványhoz: egy sok sebből vérző, frissen verekedtetett kutyát dobtak ki az egyik Nyíregyháza közeli bokortanyán. tovább »

 .
SZUPERINFO.HU