2017.11.11 16:32; Frissítve: 2017.11.11 16:32


Áder János köszöntötte a száztíz éves Sinoszt

Áder János köztársasági elnök köszöntőt mond a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) megalapításának 110. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen Budapesten, a MOM Sport- és Rendezvényközpontban november 11-én. Áder János köztársasági elnök köszöntőt mond a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) megalapításának 110. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen Budapesten, a MOM Sport- és Rendezvényközpontban november 11-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest – A magyarországi siketek és nagyothallók közösségeit bátor és bölcs “felfedezők” hozták létre, ilyen ember volt Cházár András, aki hazánkban először alapított iskolát a siketeknek – mondta ünnepi köszöntőjében a köztársasági elnök, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) megalapításának 110. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen Budapesten.
hiba beküldése

Áder János azt mondta: a Sinosz megalapítása óta eltelt száztíz év alatt a szövetség tevékenységének köszönhetően egyre több és több akadályt sikerült leküzdeni. Érdekvédő munkájuk visszaköszön a társadalmi szemlélet változásaiban, közösen vallott értékrendünkben, cselekedeteinkben – fogalmazott.

Cházár András életművéről megemlékezve a köztársasági elnök elmondta, hogy az örökké segíteni akaró jogász, a bécsi siketek iskolájában tapasztalta meg, milyen eredménnyel jár a tanítás, ha a siketek pontosan azt a szakszerű segítséget kapják, amire szükségük van. Úgy érezte, a siketeknek meg kell adni minden támogatást, hogy kifejezhessék magukat.

Áder János szerint Cházár nemcsak a tanulás lehetőségét teremtette meg, hanem eszközt is adott a siketek kezébe, hogy saját sorsukat formálhassák. Mint felidézte, ezt követően sorra alakultak a siketek és nagyothallók egyesületei, társaságai, de még egy évszázad kellett ahhoz, hogy 1907-ben az országos szervezet, a Sinosz megszülethessen.

Az azóta eltelt 110 év alatt a SINOSZ egy erős, 14 ezres tagsággal rendelkező közhasznú szervezetté vált – mondta Áder János, aki szerint a cél korábban is az volt, hogy Magyarország olyan hely lehessen, ahol a jog és a közösség a fogyatékossággal élő honfitársak mellett áll.

Áder János köztársasági elnök (első sor j), mellette Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) elnöke, fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége megalapításának 110. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségén Budapesten, a MOM Sport- és Rendezvényközpontban november 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Áder János köztársasági elnök (első sor j), mellette Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) elnöke, fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége megalapításának 110. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségén Budapesten, a MOM Sport- és Rendezvényközpontban november 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd ©

“És amire 110 évvel ezelőtt még bátorítani kellett Magyarországot, az ma már önmagunk elé állított mérce. A jelnyelv ma az alaptörvény védelmében áll. Kósa Ádám (Fidesz-KDNP) személyében pedig siket magyar képviselő dolgozik az Európai Parlamentben” – fogalmazott Áder János.

A köztársasági elnök Cházár András mellett felidézte Mauksch Móricz felvidéki, Varjassy Árpád aradi, Fochs Antal és Frim Antal pesti iskolaalapítók emlékét. Borbély Sándorét, aki kidolgozta a siketnéma oktatás egész Európában híressé vált módszertanát. Török Béláét, aki fül-orr-gégészként új szemléletet honosított meg. Oros Kálmánét, aki először szorgalmazta országos szervezet létrehozását.

“A csend szerethető, a jelnyelv megtanulható. Nyiss a világra!” – fogalmazott ünnepi köszöntőjében a köztársasági elnök.

Az eseményen mondott köszöntőjében Kósa Ádám, Sinosz elnök úgy fogalmazott: bár megalakulásuk óta hatalmas utat tettek meg, még mindig rengeteg teendő vár rájuk. Legfontosabb feladatuknak a 2009-ben elfogadott jelnyelvi törvény végrehajtását nevezte. Közölte, a siketeknek és nagyothallóknak, valamint a siket-vakoknak is biztosítani kell az akadálymentes szolgáltatásokat: akadálymentes munkahelyeket, információkat és a tanuláshoz való jogukat.

A MOM Sport- és Rendezvényközpontban rendezett ünnepségen – csaknem kétezer magyar és külföldi siket és nagyothalló, valamint családtagjaik előtt – hat embernek adott át Oros Kálmán-díjat Kósa Ádám, a Sinosz elnöke.

A rendezvényen Colin Allen. a Siketek Világszövetségének (World Federation of the Deaf, WFD) elnöke is beszédet mondott, amelyben köszönetét fejezte ki a Sinosznak a világszövetség budapesti nemzetközi konferenciájának megszervezéséért.

– MTI –További hírek a Sport kategóriából
DVTK Jegesmedvék: Újabb bravúros győzelem a Kontinentális Kupában
Ritten - A Kontinentális Kupa E csoportkörének harmadik mérkőzésén a DVTK Jegesmedvék a francia élvonalbeli [...] tovább »
„Gratulálok mindenkinek, aki hozzátett ehhez az őszi elsőséghez!”
Miskolc - A labdarúgó megyei I. osztály 15. fordulóját szombaton rendezték meg. tovább »
Csúfos cívisvárosi vereség
Debrecen - Saját otthonában kapott ki a DVSE az eddig nyeretlen Kaposvár csapatától. tovább »
Labdarúgó NB I – Góllövőlista – 16. forduló – 2017/2018.
Balmazújváros/Budapest/Debrecen/Mezőkövesd/Miskolc - A labdarúgó OTP Bank Liga góllövőlistája. tovább »
Labdarúgó NB I – Eredmények és tabella – 16. forduló – 2017/2018.
Balmazújváros/Budapest/Debrecen/Mezőkövesd/Miskolc - A listavezető Videoton és a második Ferencváros tíz pontra [...] tovább »
„A csapatomat nem érheti szemrehányás”
Debrecen – A DVSC vs. Videoton (2-5) NB I-es mérkőzés után a két edző, Herczeg András és Marko Nikolics [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Labdarúgó NB I – Kiütéses Videoton-győzelem Debrecenben
Debrecen - Fölényesen, 5-2-re győzött a listavezető Videoton a Debrecen otthonában az OTP Bank Liga 16. [...] tovább »


BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása