Vitorlázó-vb – Érdi Mária olimpiai kvótát szerzett Laser Radialban

Érdi Mária
Érdi Mária
Budapest/Aarhus – Érdi Mária Laser Radialban kvótát szerzett a 2020-as tokiói olimpiára az aarhusi olimpiai kvalifikációs vitorlázó-világbajnokságon.

A magyar versenyző a hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint a csütörtöki futamban a 11. helyen ért célba, így összesítésben a 10. helyen áll. Az eredmény az óvási tárgyalások miatt egy ideig nem volt hivatalos, ám Érdi csütörtök délután Facebook-oldalára feltöltött videójában jelentette be, hogy másnap az éremfutamban szerepelhet, s a tokiói kvalifikációt is megszerezte. Az éremfutamban a legjobb tíz versenyző rajtolhat el, s 18 kvótát osztottak ebben a hajóosztályban.

A mindössze 20 éves vitorlázó pályafutása második olimpiájára készülhet. Rióban 18 évesen a 14. helyen végzett.

Érdi Mária kvótaszerzése tulajdonképpen papírformának nevezhető, mivel az elmúlt időszakban kiemelkedően szerepelt a nemzetközi viadalokon. A világkupa-sorozatban januárban Miamiban 4., áprilisban Hyeresben pedig az 5. lett. A hatalmas hagyományokkal bíró, nagyon rangos Palma de Mallorca-i versenyen, a Trofeo Princessa Sofián pedig a harmadik pozícióban zárt. Májusban a franciaországi La Rochelles-ben rendezett Európa-bajnokságon az 5. helyet szerezte meg.

Érdi a második magyar 2020-as kvótás, mivel szerdán a Finndingi hajóosztályban szereplő Berecz Zsombor biztosította helyét Tokióban azzal, hogy második helyen bejutott a tízhajós éremfutamba. Berecz csütörtökön megnyerte a világbajnokságot.

A többi magyar vitorlázó közül Vadnai Benjamin a férfi Laser Standard csütörtöki futamában az 51. helyen ért célba, így a vb-t a 39. helyen zárta, míg a nemzetek sorrendjében a 24. helyen végzett. Testvére, Jonatán összetettben végül az 57. helyet szerezte meg.

A férfi szörfösök között Sánta Bence a 41., 39. és 32. helyeket ért el a csütörtökön, így az összetett lista 82. helyén áll.

A vegyes felállású Nacra osztályban Virág Flórát és Molnár Dávidot az egyik futamban fekete zászlós büntetéssel kizárták, a másikban viszont a 8. helyen értek célba, és az összetettben az 59. helyen állnak.

-MTI-Hatvan.
SZUPERINFO.HU