Havazásra, hófúvásra, ónos szitálásra figyelmeztet a rendőrség

Havazásra, hófúvásra, ónos szitálásra figyelmeztet a rendőrség
Havazásra, hófúvásra, ónos szitálásra figyelmeztet a rendőrség
Miskolc – A megváltozott időjárási viszonyok miatt ad hasznos tanácsokat a megyei rendőr-főkapitányság a közlekedőknek.

Jelenleg is havazik megyénk területén, és az előrejelzések szerint hófúvás, vagy akár helyenként ónos szitálás is várható. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében azt kéri, hogy a közlekedőket, hogy saját és mások biztonsága érdekében a megváltozott időjárási viszonyokra való tekintettel lassabban haladjanak, tartsanak nagyobb követési- és oldaltávolságot.

Tanácsokat is adnak a rendőrök, mégpedig az alábbiakat: csökkentsék haladási sebességüket, vezessenek figyelmesen, tartsanak nagyobb követési távolságot, figyeljenek oda a gyalogosokra valamint tartsanak nagyobb oldaltávolságot a kétkerekű járművek melletti elhaladáskor.

Mint írják, havas és jeges úton a jármű-biztonság egyik legsarkalatosabb pontja a téli gumiabroncs, bár teljes védelmet az sem nyújt. Ezért azt kérik, nedves, havas, vagy jeges burkolatú úton, illetve korlátozott látási viszonyok esetén körültekintőbben, az átlagosnál lassabban, óvatosan vezessünk!

Közlekedésünk során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnő.

A rendőrség azt javasolja, ha útra kelünk, az induláskor a gépjárművet tankoljuk tele az autót, az ablakmosót fagyálló folyadékkal töltsük fel, ellenőrizzük az akkumulátor kapacitását, és vigyünk magunkkal hóláncot, illetve hólapátot. Tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor, vagy nagyobb torlódások esetén, illetve hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. A mobiltelefont is vigyük magunkkal, gondoskodjunk arról, hogy az akkumulátoruk mindig legyen feltöltve!

Havas, csúszós úton közlekedve számoljunk nagyobb utazási idővel, tervezzük meg előre az útvonalat, kísérjük figyelemmel az aktuális közlekedési híreket és információkat, és legyünk nagyon türelmesek, haladjunk a forgalom menetének megfelelően, és kerüljük el a kockázatos manővereket!

ÉM.
SZUPERINFO.HU