Hétfőn dől el, hogy lesz-e sztrájk Pakson

Hétfőn folytatja a bértárgyalásokat a Paksi Atomerőmű dolgozóit tömörítő 4 szakszervezet a munkáltatóval. Ha ezen sem születik eredmény, akkor az érdekképviseletek várhatóan bejelentik a sztrájkhelyzetet – mondta Bocsor István, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) elnökhelyettese pénteki sajtótájékoztatóján.

A szakszervezetek 9 százalékos átlagkereset-fejlesztést kérnek, a munkaadó azonban csak az ágazati bérmegállapodásban előírt 7,5 százalékos emelést ajánlotta a korábbi tárgyalásokon. A helyzetet bonyolítja, hogy a dolgozók 90 százaléka már aláírt egy szerződést, amelyben 5 százalékos alapbér-emelés és egy további 5 százalékos pótlékemelés szerepel április elsejei hatállyal. A szakszervezetek közlése szerint az alapbér éves szinten így csak 3,75 százalékkal nő, a kötelező 7,5 százalék pedig egy további 3,75 százalékos egyéb emeléssel valósulna meg.

A dolgozók nem önszántukból írták alá ezt a szerződést – állítják a szakszervezetek. Az osztályvezetőnél kellett jelentkezni, és aki nem írta alá, azt az igazgatóhoz küldték – mondta Bocsor István. A kollektív bérmegállapodás az aláírt szerződésekkel még nem valósult meg, ezért az érdekképviseletek tovább folytatják az egyeztetést – közölte a PADOSZ elnökhelyettese. A hétfői tárgyalásra kompromisszumos ajánlattal mennek a szakszervezetek, de ha akkor sem születik meg a bérmegállapodás, akkor bejelentik a konfliktushelyzetet, és felállítják a sztrájkbizottságot – jelentette ki Bocsor István. A szakszervezetek már így is belemetek a reálkereset csökkenésébe, mert számításaik szerint a körülbelül 7 százalékos éves infláció és a 3 százalékos járulékteher-növekedés miatt a bérek 10 százalékot veszítenek értékükből – tette hozzá..
SZUPERINFO.HU