Hétfőn Rákellenes Világnap

A Nemzetközi Rákellenes Unió február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánította. Ezen a napon világszerte fokozott hangsúlyt kapnak a rákbetegségek megelőzésének lehetőségei és azok a genetikai és életmódbeli tényezők, melyek a betegség kialakulásáért tehetők felelőssé.

A megelőzés mellett azonban kiemelt fontosságú az esetlegesen kialakuló betegség korai szakaszban történő felismerése, hiszen a rák diagnosztizálása napjainkban már nem jelent egyértelmű „halálos ítéletet”. Az időben feltárt elváltozások megfelelő kezelés mellett nagyon jó esélyt biztosítanak a gyógyulásra.

 A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve idén az ajak és szájüregi rák veszélyeire szeretné felhívni a figyelmet.

 Mi az ajak- és szájüregi rák?

1. Szájüregi ráknak nevezik a szájban kifejlődő rosszindulatú daganatot. Az elváltozás lehet az arc belső felületén, szájfenéken, szájpadláson, ajkakon, nyelven, fogínyen.
2. Az életmód és a szokások fontos szerepet játszanak a kialakulásában. A legtöbb szájüregi rák teljesen elkerülhető!

 Mi okoz szájüregi rákot?

1. Bár az összes okot, ami szájüregi rák kialakulásához vezethet, nem ismerjük, de a dohányzás és az alkoholfogyasztás biztosan kapcsolatban áll a betegséggel. Ha valaki dohányzik és emellett alkoholt is fogyaszt, a rák kialakulásának kockázata jelentősen emelkedik.
2. Az ajak rákja a napsugárzással lehet kapcsolatban.

Milyen gyakori az ajak- és szájüregi rák?

1. Magyarországon évente mintegy 3.000 ember betegszik meg és körülbelül 1.700 meg is hal szájüregi rák miatt.
2. Férfiaknál és az 50 év felettieknél gyakoribb ez a betegség, az utóbbi időben azonban egyre többször észlelik nőknél és fiatalabbaknál is.

Milyen tünetei lehetnek az ajak- és szájüregi ráknak?

Fájdalom a szájban, a torokban vagy a fülben
Fekély bárhol a szájban (lehet fájdalmas és fájdalom nélküli)
Fehér vagy piros folt a szájban
Csomó vagy duzzanat az ajkakon, a szájüregben vagy a torokban
Nyelési, rágási nehézség vagy fájdalom
Vérzés vagy zsibbadás a szájban

Ezeket a tüneteket a leggyakrabban nem rák okozza, de tartós (több mint két hétig tartó) fennállásuk esetén háziorvos vagy fogorvos segítségét kell kérni!

Mi történik az orvosi vizsgálat alkalmával?

Az orvos kis tükörrel az amúgy rejtett helyeket is képes alaposan szemügyre venni. Ha valami gyanúsat észlel, további vizsgálatokra lehet szükség, ami miatt szájsebészt kell felkeresni. Ez még nem jelenti azt, hogy az elváltozás biztosan rák. Annak megállapítására, hogy az észlelt elváltozás jóindulatú vagy rosszindulatú, rendszerint szükség van arra, hogy kis mintát vegyenek belőle, amit mikroszkóp alatt megvizsgálnak. A szövettani vizsgálat után lehet eldönteni, hogy szükség van-e beavatkozásra.

Gyógyítható-e az ajak- és szájüregi rák?

Ha a szájüregi rákot még fejlődése elején felismerték, a teljes gyógyulás esélyei jók. Nagyon sokan azonban túl későn jelentkeznek, mert nem keresik fel rendszeresen háziorvosukat, vagy a fogorvost. Az állami egészségügyi ellátás keretében elvégzett szájüregi szűrővizsgálatért nem kell fizetni, annak költségeit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fedezi.

A korai felismerés életet menthet!

Ha a szájüregi rák már kialakult, fontos, hogy jeleit mielőbb felismerjék, mivel a korai kezelés egyszerűbb és sokkal hatékonyabb. A leglényegesebb, hogy mindenki legalább évente egyszer menjen el fogorvoshoz, háziorvoshoz. Ez különösen indokolt azoknál, akik elmúlt 40 évesek, dohányoznak vagy rendszeresen fogyasztanak alkoholt. A vizsgálatra akkor is szükség van, ha valaki műfogsort visel. Bármilyen szokatlan jellel vagy tünettel, nehezen gyógyuló elváltozással fogorvoshoz vagy háziorvoshoz kell fordulni!

A szájüregi rák megelőzésének lehetőségei

Bár valamennyi szájüregi rákot nem tudjuk megelőzni, a kialakulás kockázata jelentősen csökkenthető a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülésével. Emellett hasznos a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend. Érdemes kerülni az erős napsugárzást is, különösen a déli órákban. Fontos fényvédő krémet használni az ajkakon is..
SZUPERINFO.HU