Hézső Ferenc tárlatvezetése az Emlékpontban

Hézső Ferenc tárlatvezetése az Emlékpontban
Hézső Ferenc Munkácsy-díjas festőművész tart tárlatvezetést gyűjteményes kiállításán ma délután 3 órakor az Emlékpontban. A jubileumi tárlaton a mester hatvanas-hetvenes években készült és első, kényszerűen idő előtt bezárt kiállításán is szereplő alkotásai láthatóak.

Az idén 75 éves művész számára nem idegen feladat a tárlatvezetés, hiszen 35 évig tanított szülővárosában, Hódmezővásárhelyen, illetve a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. A mai bemutató célja, hogy kulcsot adjon az érdeklődőknek: a résztvevők vizuálisan olvasni tudjanak műveiben és jobban megértsék a pusztulásra ítélt tanyavilágot, a külső kényszerek hatására megváltozott tanyai életformát megjelenítő alkotásait.

 

Az ifjú Hézső korán a szellemi élet vonzásába került; a neves zongorista-humorista, Antal Imre édesapja irányította Füstös Zoltán festőművészhez a cukrásznak készülő fiút. Nagy szerencséjének tartja, hogy a Képzőművészeti Főiskolára elsőre nem vették fel, mert 1956 után – ekkor érettségizett a Bethen Gábor Gimnáziumban – változott a főiskola szellemisége, így a konzervatív, realista irányzattal szemben kialakíthatta egyéni stílusát mestere, Pap Gyula által. A képzőművészetin 1962-ben végzett és a kezdetektől fogva tagja volt a Vásárhelyi Művésztelepnek. Művészete a vásárhelyi és az alföldi népélet iránt elkötelezett. Tiszteli a helyi képzőművészeti hagyományt, de formailag nem követője senkinek. Munkásságát több díjjal, többek között Tornyai-plakettel és Munkácsy-díjjal is elismerték.

 

Művészetében Hézső Ferenc sajátos szimbólumrendszert teremtett, mellyel ‑ saját elmondása szerint ‑ “pofán akarja vágni” képei nézőit. Az 1970-ben készült Alföld című festményén a sírban látható egy rebellis parasztember – egy ’48-as honvéd kiegyenesített kaszával, nemzeti színű sapkában – vele együtt eltemetve a magyar falu. A sírbolt felett a modern világ jelenik meg: termelőszövetkezet, panelházak és olajfúró torony.

 .
SZUPERINFO.HU