Hiánypótló kiadványok a Tokaji borvidéken

Ladomérszky László
Ladomérszky László - © Fotó: ÉM
Tokaj – A megvalósult projekt­nek köszönhetően papír alapon és alkalmazásokban is teljes az összkép Hegyalján.

Mintegy öt éve tervezett projektet valósítottak meg Tokaj-Hegyalján turisztikával foglalkozó szervezetek és egyesületek. A Tokaji TDM és a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület pályázati forrásból a teljes térségre kiterjedő turisztikai kiadványt készített, emellett pedig a világörökségi borvidék településeihez több mobiltelefonos alkalmazást is fejlesztettek.

Előtte nem voltak ilyen anyagok, ezt a hiányt akartuk pótolni.” Ladomérszky László

Teljes Hegyalját lefedi

– 2013-ban gondoltunk arra, hogy egy, a teljes térséget átfogó, az egész évet bemutató kiadványt kell készíteni a borvidékről. Előtte nem voltak ilyen anyagok, ezt a hiányt akartuk pótolni. A sátoraljaújhelyi és sárospataki kollégákhoz hasonlóan mi is folyamatosan készítettük a saját gyűjtőterületeinkről szóló kiadványokat, de olyan, ami a teljes Hegyalját lefedi, nem állt rendelkezésre – mondta el Ladomérszky László, a Tokaji TDM menedzsere. Hozzátette, próbáltak pályázni akkor is, de forráshiány miatt elutasították. Ezt fellebbezték meg, s idén tavasszal kapták az értesítést arról, hogy a Miniszterelnökség támogatásra alkalmasnak ítélte meg az ötletüket.

A papíralapú, nyomtatott kiadványok a magyar mellett angol, német és lengyel nyelven jelentek meg összesen negyvenkétezer példányban. Emellett egy nagy méretű, kétnyelvű Tokaj-Hegyalja térkép is elkészült, amiből harmincezer darab áll a turisták rendelkezésére. Sőt, külön térképeket is készítettek Tokaj, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr, Tarcal, Tállya, Mád, Monok és Szerencs településekről tíz-tízezer darabszámban.

Bővítés, kiegészítés

– A projekt második szakaszában a 2012-ben fejlesztett mobilapplikációnkat bővítettük olyan sétákkal, mint az erdőbényei vagy a bodrogkeresztúri és bodrogkisfaludi borkóstolós séták, vagy éppen a Mádot és Tállyát bemutató program. Egy vízitúra útvonalat bemutató kiegészítés is elkészült, amivel a tokaji kikötőtől a várig sétahajózó utasok informálódhatnak – tette hozzá a menedzser.

A turisztikai számok egyébként javulást mutatnak a térségben is, a tavalyi évhez képest tizenöt százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma Tokaj-Hegyalján.

ÉM-EJ


Posta György: a sikereknek jövőre már lesz látszata is
Tokaj - Számos területet érintenek a beruházások Tokajban. Nem csupán a híd újul meg, de a tokaji körforgalmat is átalakítják. Megközelíti a másfél milliárd forintot az értéke annak a három nyertes pályázatnak, amelyet Tokaj városa nyert el az év végén. A „barna és a zöld város” projektek mellett...

Idén korábban kezdődött és korábban is fejeződött be a nagyszüret
Tokaj - Minden szőlőtermelőt kifizet december közepéig a Grand Tokaj Zrt. A szőlő idén a korán jött meleg miatt előrébb tart az érési folyamatban, ezért a szüret is korábban kezdődött – olvashatták többször is lapunkban. Nem véletlenül, hiszen arra ritkán volt példa a borvidéken, hogy már auguszt....
SZUPERINFO.HU