Hídba vitte le Szegedet a Dózsa a Tisza partján: ZF-Eger–Szolnok a döntőben

Ismerős arcok. Nyéki Balázs (balra) és Decker Attila kapus joggal boldog a megnyert mérkőzés után. MTI Fotó: Bugány János
Ismerős arcok. Nyéki Balázs (balra) és Decker Attila kapus joggal boldog a megnyert mérkőzés után. MTI Fotó: Bugány János
Tegnap óta, amikor is a férfi vízilabda-bajnokság rájátszásában a címvédő Vasast kiverte a ZF-Eger, két dolog volt biztos. Az egyik, hogy a döntőben nem lesz fővárosi együttes, a másik, hogy a finálé másik részvevője a Tisza partjáról érkezik.  De szerda este minden eldőlt. Másodikként a Szolnok biztosította be a helyét a döntőben, miután az idegenbeli sikert követően otthonában a  is nyert a Szeged ellen.

Eredmény, elődöntő, 2. mérkőzés:

Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP – A-HÍD Szeged VE
11-8 (2-1, 2-3, 4-3, 3-1)

A legjobb góldobók: Nyéki, Aleksic 4-4, illetve Szivós, Kayes 2-2

Döntős kettős győzelemmel a Szolnok.

Az alapszakaszban negyedik szolnokiak váratlanul magabiztosan és főképpen igen hatásosan kezdték a pólós párbajt az alapetapban első Szegeddel szemben, hiszen a nyitómeccset vendégként nyerték meg vasárnap 11-9-re.

©

A még sátortetőt viselő, csaknem teltházas Tiszaligeti uszodában rendezett újabb meccset is a szolnokiak kezdték jobban, hiszen Nyéki Balázs akciógóljával (1-0), majd emberelőnyös találatával kétszer is vezetéshez jutottak a nyitónegyedben (2-1).

A második nyolc percnek csaknem a fele letelt, amikor újfent a hálóba került a labda itt is és ott is, a gyors gólváltás nyomán pedig 3-2-re alakult az állás. A kölcsönösen hatékony védekezés eredményeképpen aztán percekig nem változott az eredmény, a játékrész hajrájában azonban gyors egymásutánban megint jött az “adok-kapok” (4-3). Közvetlenül a nagyszünet előtt büntetőből Török Bélának köszönhetően a vendégek utolérték a hazai csapatot (4-4).

Ugyancsak ötméteresből vette vissza a vezetést a Szolnok a harmadik negyed elején, a gólszerző délszláv légiós, Milan Aleksic másodszor volt eredményes (5-4). A játékrész derekén az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert növelte a Szolnok előnyét, de a duplázó Szivós Márton szinte azonmód, és ugyanolyan bombagóllal válaszolt, mi több: Decker Ádám, majd Varga Péter centergóljával már a Szeged állt jobban (6-7). A befejező negyednek azonban az újabb ötméterest is biztos kézzel lövő Aleksic, majd pedig a szintén harmadszor eredményes Nyéki jóvoltából mégis hazai vezetéssel vághattak neki a csapatok (8-7).

Az izgalmas és felettébb fordulatos ütközet zárófejezetében Pásztor akciógóljával lett 9-7, kevéssel utána pedig az ellenállhatatlanul játszó Nyéki már negyedszer élhetett át gólörömöt ezen a meccsen (10-7). A kegyelemdöfést a házi gólpárbajban lemaradni nem akaró Aleksic adta meg, aki a véglegesen kiállított Szivós elleni brutalitásért megítélt újabb ötméterest is értékesítette (11-7). Innen már csupán a szépítésre futotta a Szeged erejéből, amely a bronzéremért játszhat a Vasassal, míg a bajnoki címért Eger-Szolnok csata lesz.

További eredmények:

Az 5-8. helyért:

Szentesi VK-Debreceni VSE
7-12 (2-3, 2-4, 2-3, 1-2)
legjobb góldobók: Bálint 3, illetve Giorgetti 4

A 9-11. helyért:

EKF-EgerFood-Imola – OSC
6-7 (1-1, 1-1, 2-4, 2-1)

Az 5-8. helyért:

BVSC-Zugló – Groupama-Honvéd
6-7 (2-0, 2-2, 1-2, 1-3)

A 12-14. helyért:

PVSK-Fűszért – FTC Waterpolo
2-2 (0-0, 1-1, 1-0, 0-1).
SZUPERINFO.HU