A Máté Taekwondo & Hapkido Közhasznú Sportegyesület december 4-én 18 órától a BFMK-ban jótékonysági évadzáró bemutatót rendez.

A Máté Taekwondo & Hapkido Közhasznú Sportegyesület december 4-én 18 órától a BFMK-ban jótékonysági évadzáró bemutatót rendez.
A Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület több mint 30 éves múltra tekint vissza.

A sportág által képviselt értékek iránti elkötelezettség generációról generációra szállt és napjainkban már – a szervezetet működtető, és annak nevét adó -, Máté család harmadik generációjának tagjai végzik az egyesületben az edzői, szakmai irányítói feladatokat. Az egyesületi tagok közül is számos többgenerációs család van, ahol apáról fiúra, vagy anyáról leányra szál a sportág iránti vonzalom.

Az egyesület által tartott edzésekre igen vegyes korcsoportból kerülnek ki a látogatók. Minden hétköznap délután öt órától egészen estébe nyúlóan tartanak a foglalkozások.
Nagyon népszerű az óvodás és a kisiskolás korú gyermekek körében ez a sportág. Számukra, korosztályos bontásokban, heti 2-3 edzést tart az egyesület. Itt megközelítőleg 70 gyermek rendszeres sportolásáról beszélünk.

A felső tagozatos és középiskolai diákok korosztályába tartozó sportolók már elsősorban a versenyzőket jelentik. Ők már több évnyi felkészülés és sportolói munka birtokában végzik a heti 4-5 edzésüket.

Ennek a csoportnak a létszáma közel 40 fő. Fontos megemlíteni a felnőtt korosztályú egyesületi csoportot, ők azok, akiket már nem igazán a versenyszellem hajt, hanem a rendszeres testmozgás, a közösséghez tartozás élménye okán látogatják heti 2-3 alkalommal a taekwondo foglalkozásokat. A létszámuk megközelíti a 30 főt.

Az elmúlt évtizedekben több ezer gyermek és ifjú felnőtt járt a Máté Taekwondo Egyesület edzéseire és vett részt hazai és nemzetközi versenyeken, ahol kimagasló eredményeket értek el.

Országosan elismert tény, hogy Magyarországon Hódmezővásárhely az egyik kiemelkedő utánpótlás bázisa, illetve aktív versenyzői iskolája ennek a sportágnak.


Az utóbbi években beindult utánpótlás versenyzői csoport folytatta a felnőtt elődök remek eredménysorát. A klub méltán lehet büszke például a 2013 – as és 2014 – es években elért sikereire, hiszen országos és nemzetközi versenyeken közel 300 éremmel gyarapodott a dicsőséglista.

A fiatal edzők Koreában megszerzett tapasztalatait és szaktudását felhasználva nagyon erős bázis jött létre Hódmezővásárhelyen és ez ad reményt a sikereke folytatására a következő években is.

A kemény edzéseket igyekszik az egyesület változatosabbá tenni. Rendszeresen tart edzőtáborokat, ahol lehetőség van a sportolói munkát követően a közösségi kapcsolatokat tovább mélyítő programok megvalósítására.


Az egyesület vezetése igen magas szakmai elvárásokat támaszt a sportolók iránt és nagyon fontosnak tartja, hogy a sportág őshazájából, Koreából folyamatosan a legújabb technikai tudással vértezze fel magát.

Az egyesület más egyesületek vezetőinek és edzőinek rendszeresen tart szakmai továbbképzéseket.

Minden évben, több alkalommal is látnak vendégül neves mesterek. Ilyenkor természetesen szemináriumok és továbbképzésekre várják az ország minden pontjából a sportág szerelmeseit.

Igazi kuriózumban volt részük, például a 2015-ös taekwondo tábor résztvevőinek Battonyán. A Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület Shin Min Cheol – t a méltán híres Korean Tigers csapatkapitányát hívta meg vendégül, hogy extrém taekwondot oktasson.

A mesternek szinte egy nyugodt perce sem akadt, hiszen a közel száz résztvevő csüngött minden szaván és mozdulatán.

Egy másik alkalommal rögtön négy mester is érkezett az egyesülethez. Hat évvel ezelőtt a Máté Taekwondo és Hapkido Egyesület meghívására már jártak a mesterek Hódmezővásárhelyen. Most azért jöttek, hogy bemutassák, milyen is egy igazi koreai edzés.

A négy mester Jae Hee Chang, In Yong Jo, Sang Hyun Moon és Ki Hoon Cho Münchenből érkezett és elmondásuk szerint akármilyen hosszú is volt az út, a taekwondoért és azért a lelkesedésért, amit a tanítványokon láttak, megérte. A Máté család elszántsága és elkötelezettsége a taekwondo iránt lenyűgözte őket, ezért is ragadnak meg minden lehetőséget, hogy Magyarországra látogassanak.

2014-ben az egyesület vezetésével sikerült megrendezni az I. Országos Hapkido Bajnokságot is. Öt egyesület, közel nyolcvan versenyző, rengeteg arany -, ezüst-, és bronzérem. Így lehetne összegezni az I. Do Am Hapkido Országos Bajnokság mérlegét. December első hétvégéjén Bang Kyung Won nagymester is megérkezett Hódmezővásárhelyre, hogy köszöntse és felmérje a magyar do am hapkidosok tudását.

Bang nagymester is aktív részvevője volt a napnak, a díjazottak személyesen a mestertől vehették át az érmeket. Senor Bang szerint egy friss, újdonságként debütáló bajnokságon hatalmas eredmény, hogy ilyen sokan részt vettek. A létszám mellett a versenyzők tudását, felkészültségét is kiemelte: „Nagyon meg vagyok elégedve a résztvevőkkel, hiszen még a fehér övesek is nagyon sok technikát ismernek és használnak, kifejezetten ügyesen. Mivel első bajnokságról beszélünk Magyarországon, ez egy remek alapot is teremt a későbbiek vonatkozásában. Fel lehet mérni a do am hapkidosok tudását, igényeit és remélem, hogy jövőre még többen jelentkezni fognak.”

Hatalmas sikernek könyvelhető el, hogy immáron több éve, kisebb – nagyobb létszámú csoportokban látogatja a klub a Kyung Hee University kurzusait.
Az egyesület minden év végén egy „évadzáró” est keretén belül számot ad tudásáról a barátok, családtagok és érdeklődők előtt.

Ezen alkalmakkor a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki a színpadra áll és többfajta megismert és elsajátított technikát bemutat, a zenés formagyakorlatoktól kezdve egészen a küzdelmekig.

A sporton túl fontos az egyesület kultúra közvetítő szerepe is. A koreai kultúra ápolása, az európai embernek sokszor egzotikumnak számítóan eltérő életvezetési, étkezési és orvoslási szokásairól rendszeresen tart hosszabb-rövidebb ideig tartó élménybeszámolókat iskolásoknak, nyugdíjasoknak vagy egyszerűen csak az érdeklődőknek. Nagyon fontos, ebben az egyesületben mindig jelen voltak a roma kisebbséghez tartozók is, akik lelkesen jártak edzésekre és életre szóló barátságokat kötöttek sportoló társaikkal. Bármennyire is férfias sportnak tartják a taekwondot az egyesületi tagok 10 %-a nő és az a szám évről évre állandósulni látszik.

A Budapesten megnyílt – Közép- és Kelet-Európában egyedülálló ‑ Koreai Kulturális Központ nagyon fontos szerepet tölt be Magyarország és Dél-Korea közötti állami és a nem állami szintű együttműködésben, valamint az egyesület életében. Az intézmény létrejöttével az egész régióban terjeszteni kívánják a koreai kultúrát. Ennek érdekében nyelvi kurzusokat, előadásokat, filmvetítéseket és kiállításokat szerveznek hazánkban. A Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület számos rendezvénye sem jöhetett volna létre a Koreai Kulturális Központ támogatása nélkül.

(Forrás: Máté Gergő)

 

 

 

 

 

 

 Hódmezővásárhely.
SZUPERINFO.HU