2014.04.2 13:48; Frissítve: 2014.04.2 13:48


Dömötör János Művészettörténeti Verseny

Dömötör János Művészettörténeti Verseny
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ művészettörténeti versenyt hirdet a jeles hódmezővásárhelyi művészettörténész, Dömötör János emléke előtt tisztelegve.
hiba beküldése

A verseny célja: Dömötör Jánosnak elévülhetetlen szerepe volt az alföldi művészet értékeinek feltárásában és bemutatásában. Nagy hozzáértéssel, szorgalommal és alapossággal vette számba szeretett városának művészeti értékeit. Mindemellett munkásságának fontos része volt az ismeretterjesztés. Írásban és szóban, kiállítótermekben, iskolákban, olvasókörökben plasztikusan mutatta be a helyi kultúra színeit és értékeit. A versenyre jelentkező tanulók felkészülésük során megismerik Dömötör János munkásságát, ezen keresztül szűkebb pátriájuk kultúrájának gazdagságát, játékos formában gyarapítják művészettörténeti ismereteiket.

 

A versenyre jelentkezhetnek:

 A város középiskoláinak 9-12. évfolyamos tanulói, négy fős csapatokkal. A csapat egyik tagjának workshopon kell résztvennie a vetélkedő ideje alatt, ahol a feladat linómetszet készítés és nyomtatás. A feladat megoldásához minden eszközt biztosítunk! (Max. A/5-ös méretű grafikai vázlatokkal előre lehet készülni, akár többel is.)

 

A verseny tervezett időpontja:

 2014. április 09. 13.00 óra

 A verseny tervezett helyszíne:

 A Németh László Gimnázium és Általános Iskola Ormos E. utcai aulája

 A zsűri tagjai:

 Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó, Hézső Ferenc  festőművész, Dömötör Mihály  fotóművész , Nagy Imre  művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója, Szenti Tibor író, néprajzkutató.

 

A verseny témája: Grafikai eljárások története a reneszánsztól napjainkig (az egyes művészettörténeti korszakokban kialakult és elterjedt grafikai eljárások ismertetése)

 A versenyre jelentkező csapatoknak projektmunkát kell készíteniük:

 Szabadon választott művészettörténeti korszak jellemző alkotójának pl.: Henri de Toulouse- Lautrec vagy Andy Warhol sokszorosító grafikai munkáin keresztül egy, az alkotó által kedvelt sokszorosító grafikai eljárás pl.: litográfia, szitanyomás képi bemutatása egy 50 X 70 cm nagyságú plakáton – kollázs montázs technika alkalmazásával, esetleges rajzi kiegészítéssel.

 Ezenkívül bármely szabadon választott sokszorosító grafikai eljárás: fametszet, linómetszet, hidegtű, rézmetszet, rézkarc, akvatinta, litográfia, szitanyomás művészettörténeti és technikai eljárásának képi bemutatása POWER POINT vagy más multimédiás eszköz felhasználásával.

 Felhasználható az interneten található ilyen irányú fotók, rövid bejátszások, a prezentációhoz rövid zenei aláfestés javasolt. A projektmunkát multimédiás eszközök felhasználásával kell elkészíteni, és a verseny első fordulójában kell a csapatnak bemutatni maximum 5 perc terjedelemben. A projekt értékelése során a zsűri a szakmai pontosságot, a látványelemek gazdagságát, a prezentáció színvonalát veszi figyelembe.

 

A verseny második felében a csapatoknak játékos kvízkérdésekre kell felelniük a sokszorosító grafikai eljárásokkal kapcsolatban. / ki alkotta, milyen technikával készült, melyek a grafikai technikák jellemző vonásai, stb./ Hódmezővásárhelyi vonatkozások: egyedi grafikák, Kohán György, Kajári Gyula grafikai munkássága, képfelismerés, villámkérdések életrajzi adatokból.

 

A versenyre minden középiskolából legalább egy, legfeljebb két csapat jelentkezését várjuk.

 A jelentkezés határideje: 2014. március 17.  A jelentkezéskor meg kell adni a csapatok névsorát és a felkészítő tanár (ok) nevét.

 A projektmunka benyújtásának határideje: 2014. március 28. A projektmunkát elektronikus formában, írásvédetten, de sokszorosításra alkalmas módon kell benyújtani.

 A jelentkezést és a projektmunkákat a Németh László Gimnázium, Általános Iskola titkárságán lehet leadni (6800 Hódmezővásárhely, Ormos E. u. 18.)  Telefon: 533-137

 (Forrás: Németh László Gimnázium, Általános Iskola)További hírek a Magyarország kategóriából
Október 23. – Latorcai: 61 éve a bátorság legyőzte a félelmet
Budapest - Hatvanegy évvel ezelőtt a bátorság legyőzte a félelmet, és összefogást szült - hangsúlyozta [...] tovább »
Időjárás-jelentés – 2017. október 21.
Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti. tovább »
MASZSZ: a V4-ek szakszervezetei a szociális Európa mellett foglaltak állást
Budapest - Két magyar konföderáció aláírta pénteken Varsóban a visegrádi országok szakszervezeti [...] tovább »
Halálos balesetet okozott, majd elhajtott a helyszínről – Szemtanúk jelentkezését várja a rendőrség
Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a lakosság segítségét kérik egy Encs és Gibárt [...] tovább »
A Pannonfíling mozgóképes találkozót november elején rendezik Veszprémben
Veszprém - Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a rövidfilmeket felvonultató Pannonfíling mozgóképes találkozót [...] tovább »
Behajtási ünnepet tartottak a Hortobágyon
Hortobágy - A pásztorok védőszentjének, Dömötörnek a napján véget ért az idei legeltetési szezon a [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Jó a Szilágyi a háznál…
Szabolcs-Szatmár-Bereg - A labdarúgó megyei II. osztály Pannónia Zrt. csoport 11. fordulójának szombati [...] tovább »
Alekszejev Tamara 12. lett a Bajnokok bajnoka versenyen
Budapest/Doha - Alekszejev Tamara a 12. helyen végzett a Bajnokok bajnoka elnevezésű meghívásos öttusaversenyen [...] tovább »
„Ezért a játékért még a nulla pont is sok… ”
Miskolc - A labdarúgó megyei II. osztály Észak csoportjának 11. fordulójában kettő mérkőzést rendeztek meg [...] tovább »
Vívó-vk – Szász-Kovács Emese bronzéremmel kezdte az idényt
Budapest - Szász-Kovács Emese bronzérmet nyert a női párbajtőrözők idénynyitó, tallinni világkupaversenyén. tovább »
Férfi vízilabda ob I – Szolnoki KO a Kaposvár ellen, péntek után szombaton is
Budapest - A bajnoki címvédő Szolnok tíz góllal nyert a Kaposvár ellen vendégként a férfi vízilabda ob I [...] tovább »
“Felnőttünk a feladathoz csak ez még eredménnyel nem párosult”
Szabolcs-Szatmár-Bereg - A labdarúgó Kelet Takarék megyei I. osztály 11. fordulójában hat mérkőzést rendeztek [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása