Hódmezővásárhely postatörténetét bemutató kötet bemutatója a BFMK-ban

Hódmezővásárhely postatörténetét bemutató kötet bemutatója a BFMK-ban
Az első postahivataltól a mobilpostáig. Hódmezővásárhely postatörténetét bemutató kötet bemutatója a BFMK-ban.

  Csatlós Árpádné Hódmezővásárhely postatörténete című könyve gazdagon illusztrálva, korábban nem tárgyalt részletességgel, magyar és angol nyelven mutatja be a dél-alföldi város postatörténetét. A Tornyai János Múzeum kiadásában megjelent hiánypótló helytörténeti kötet bemutatója március 22-én, szombaton 14 órakor lesz a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ emeleti előadótermében.

 MEGHIVO_KÖNYVBEMUTATÓ_HMVH_2014_03_22

Vásárhely első postahivatalát 1849-ben nyitották meg, és a kötetbe belelapozva meg is tekinthető az első postahivatal által kezelt dokumentum. Különleges időutazást jelent megismerni a kiadványból a város postai szolgáltatásait, postahelyeit, a hivatalok költözéseit, épületeit. Hódmezővásárhelyen a 19. század végéig egyetlen postahivatal szolgálta ki a város polgárait. Az olvasó végigkísérheti az első postaútvonalak kiépítését, a vasúti postaszállítás megindulását, a posta életének konfliktusait.

 

A 20. század beköszöntével sorra nyíltak a városi és külterületi postahelyek. Számos postaügynökség, fiókposta, postahivatal jött létre, szűnt meg, majd nyílt meg újra. Volt olyan, amelyik csak egy évig üzemelt és volt, amelyik közel 100 évig. A posták történetét futott levelek, küldemények, feladóvevények, csomagszállítók illusztrálják. Napjaink újdonsága a mobil posta szolgáltatás. Működése, bélyegzői egészen eltérnek a korábban megszokottaktól, illetve érdekes az a postatörténeti áttekintés is, amely a Magyar Posta történetét és a hódmezővásárhelyi postatörténeti eseményeket párhuzamosan, egymás mellett mutatja be. Így figyelemmel lehet kísérni, azt hogy az országos változások, döntések milyen hatással voltak a helyi postahivatalok működésére, azok milyen következményekkel jártak a mindennapi életben.

 Elso_postahivatali_bejegyzes_18490423

A kötet szombat délutáni bemutatóján megjelenteket Csányi Viktor, régész, muzeológus, a kötet szerkesztője köszönti. A kiadványt Tóth László, a Dél-Alföldi Postatörténeti Alapítvány elnöke mutatja be. A rendezvényen egy rögtönzött kiállításon lesznek megtekinthetőek a hódmezővásárhelyi postatörténet értékes dokumentumai és mementói is.

 

(Elek András-sajtóreferens)Hódmezővásárhely.
SZUPERINFO.HU