2014.03.21 11:52; Frissítve: 2014.03.21 11:52


Kézműves kiállítás a hódmezővásárhelyi Németh László Könyvtárban

Kézműves kiállítás a hódmezővásárhelyi Németh László Könyvtárban
„Necc a könyvtárban” A vásárhelyi Német László Könyvtárban április 1-én újdonságnak számító kézműves kiállítás nyílik. Sándor Istvánné mutatja be ősi eredetű, szinte elfeledett, de Vásárhelyre korábban nagyon jellemző necc munkáit.
hiba beküldése

  A Halasi Csipkefesztivál évenkénti résztvevője, aki 2012-ben Budapesten a Magyar Kézműves Alapítvány kiállításán megyei elismerő oklevelet kapott, szülővárosában először mutatja be munkáit.

A habkönnyű, általában fehér rececsipkének is nevezett kézimunkákat a halászhálók mintájára csomózott, rámára feszített háló hímzésével készíti. Ez az első reneszánsz kori csipkefajta a 19-20. század fordulóján megújult, és Vásárhelyen nagyon sokan készítették. A hatvanas évektől kezdve majd a Háziipari Szövetkezet megszűnése óta azonban szinte eltűnt.

Digital image

A vásárhelyi városi könyvtár felvállalta az egyéni kezdeményezésből induló rececsipke gyűjtemény létrehozását. A mostani kiállítással is az a cél, hogy megismertessék Vásárhely korábbi nevezetes kézimunkáját, megmentsék a még fellelhető darabokat és feltámasszák készítésének hagyományát. Ennek érdekében a könyvtár befogadja a gyűjtemény céljára a felajánlott régi rececsipke munkákat.

 

(forrás: Benyhe Zsuzsa- a Magyar Néprajzi Társaság Önkéntes Gyűjtő Szakosztályának tagja)Hódmezővásárhely.
SZUPERINFO.HU
BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása