Kistérségi Hagyományőrző Nap és Táncgála Székkutason

Akt.:
Kistérségi Hagyományőrző Nap és Táncgála Székkutason
2013. április 28-án Kistérségi Hagyományőrző Napot és Kistérségi Táncgálát tartottak Székkutason, amelynek a helyi Művelődési Ház és annak udvara adott otthont. A rendezvényt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott támogatásból valósították meg.

A napot a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar kezdte. A térzene és mazsorett-tánc után az ünnepélyes megnyitó következett, majd a Művelődési Ház nagytermében kezdetét vette az egész napos Táncgála, amelyen háziasszonya Keleti Andrea volt.

Kovácsné Rostás Erzsébet, a kulturális és civil ügyek tanácsnoka, a Székkutasi Olvasókör elnöke elmondta:

Nagy öröm számára, hogy az öt évvel ezelőtti Táncgálát idén egy teljesen kiteljesült, minden táncnemet bemutató Kistérségi Táncgálává sikerült megszervezni. 2008-ban megalakult a Székkutasi Olvasókör gyermektánccsoportja és minden évben fontos cél volt, hogy a tánc világnapjára megmutassák, hogy mit tudnak. Hangsúlyozta, ez úgy a legszebb, ha más táncosokkal összehasonlítva mutatkoznak be, ezért mindig meghívták a környékbeli csoportokat is. Az ötödik alkalommal pedig jött a lehetőség, hogy a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Leader csoporthoz beadott pályázata sikeres lett és így 1,5 millió forint Európai Uniós pénzből tudtak egy ilyen nagyszabású rendezvényt megszervezni, ahol a kistérség minden települése képviselteti magát. Elmondta: a szervezés körülbelül másfél hónapot vett igénybe, a legnagyobb segítséget a Többcélú Kistérségi Társulás munkatársai, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, a Székkutasi Olvasókör és a helyiek összefogása jelentette. Kovácsné bizakodva gondol a jövőre nézve is, reméli, hogy lesz még lehetőség egy hasonló magas színvonalú gála megszervezésére.

A műsort az Árendás Néptáncegyüttes előadása nyitotta. A táncosokat a Tisza Banda kísérte.

A néptánc után egy egészen más műfaj következett, a társastánc. A Promenád Néptánccsoport szambát, cha-cha-chát, rumbát, paso doble-t, és give-ot adott elő. Végezetül pedig egy meglepetés produkció következett. A nagysikerű Graise egyik slágerre adták elő fináléjukat.

A rendkívül látványos ruhákban táncoló fiatalok után a legkisebbek kapták meg a főszerepet. Az Icinke-Picinke Néptánccsoport egy több népdalból álló válogatásra adták elő produkciójukat.

A kicsik után a Zafír hastánccsoport, majd Fogarassy Judit Balett és Jazztánc Stúdiója mutatkozott be.

Ezután egy rövid szünet következett, de ezt az időt sem tétlenül töltötték. A Művelődési Ház mellett felállított színpadon kihirdették a már korábban meghirdetett rajzpályázat nyerteseinek névsorát. A gyerekeket óvodás és általános iskolás alsó- illetve felső tagozatos kategóriában díjazták.

 

A szünetben a nap háziasszonya Keleti Andrea elmondta:

Remekül érezte magát Székkutason, mert egyszerre ennyi kedves emberel már régen találkozott. Sokszor járt már ezen a környéken, így számtalanszor átutazott a településen, bár ezelőtt még egyszer sem állt meg. Elmondta: a Táncgála remek alkalom arra, hogy lássa, milyen lelkes, tánc felé maximálisan nyitott és tehetséges fiatok élnek errefelé. Nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy felkérték a nap háziasszonyának, nagyon szereti a hasonló jellegű rendezvényeket. Több mint egy évvel ezelőtt értesítették a táncgáláról és nagyon örült, amikor megtudta, hogy a település megnyerte a pályázatot. A Szombat esti láz zsűritagja fontosnak tartja, hogy a gyerekek is táncoljanak vagy olyan elfoglaltságot találjanak maguknak, amiben ki tudnak teljesedni. A tánc szerinte tökéletes módja önmagunk megismerésének, önbizalom szerzésnek, új barátok megismerésének. A tánc a szórakozás és a mozgás együttese, már kisgyermekkorban mindenki fogékony a ritmusra, a mozgásra. Hangsúlyozta: a tánc rendkívüli módon fejleszti az ember személyiségét, magabiztosabbá, nyitottabbá teszi. A székkutasi Táncgála folyamán a társastánc mellett a kis ovisok voltak a nagy kedvencei.

A szünet és az eredményhirdetés után folytatódott a tánc. A Szilver Társastánc Csoport székkutasi diákokból álló három párja mutatkozott be, majd az NRG Tánciskola látványos előadását láthatta a közönség. Ezután ismét néptánc következett.

A Székkutasi Olvasókör Napsugár I. és II., illetve a BFMK Csicsergők, Bóbita és Kiscsillag Néptánccsoportja szórakoztatta a közönséget.

Végül a Kankalin Néptáncegyüttes lépett a színpadra. A csoport hölgy tagjai gyönyörű, kalocsai hímzéses ruhában.

A fellépők közös tánccal búcsúztatták a mozgalmas napot, majd mindenki szabadon látogathatta a megjelent árusok standjait. A rendezvény ideje alatt a látogatókat kézműves kiállítás és vásár valamint lovaskocsikázatás és állatsimogató várta.

 

Tóth Tünde

 Hódmezővásárhely.
SZUPERINFO.HU