Kövér László: Magyarország stabil régiós partnerként tekint Ecuadorra

Az Országgyűlés Sajtóirodája által közzétett képen Kövér László, az Országgyűlés elnöke és María Alejandra Vicuna, az Ecuadori Köztársaság alelnöke kezet fog, miután megbeszélést folytattak Quitóban 2018. november 7-én.
Az Országgyűlés Sajtóirodája által közzétett képen Kövér László, az Országgyűlés elnöke és María Alejandra Vicuna, az Ecuadori Köztársaság alelnöke kezet fog, miután megbeszélést folytattak Quitóban 2018. november 7-én. - © Fotó: MTI/Az Országgyűlés Sajtóirodája
Budapest/Quito – Magyarország stabil régiós partnerként tekint Ecuadorra, egy olyan országra, amely méreteiben és értékrendjében közel áll hozzá – jelentette ki Kövér László parlamenti elnök az ecuadori parlamentben szerdán elmondott beszédében.

“Magyarként büszkén emlékezünk azokra a honfitársainkra is, akik a történelem hányattatásai okán az önök országában találtak hazát, itt alkottak és gyarapítottak, mint a képzőművész Olga Fisch vagy az autóbuszgyártást megalapozó Botár Béla” – tette hozzá a házelnök az Országgyűlés Sajtóirodája által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint.

Magyarország, nyitott gazdaságú országként tisztában van azzal, hogy ha fejlődni akar, akkor Latin-Amerikával hatékony és jó partneri viszonyt kell kiépítenie a kölcsönös tiszteletre és a kölcsönös előnyök elérésére építve. Az első nagykövetséget negyven évvel ezelőtt létesítette Magyarország Quitóban, és ez 1999-ig működött, majd 2015-ben nyitotta meg azt újra a magyar kormány a latin-amerikai kapcsolatokra is kiemelten fókuszáló külpolitikája keretében. Magyarország 2014-2017 között gyakorlatilag megduplázta latin-amerikai külképviseleteinek számát. A közép-európai országok közül egyedülállóan ma tizenegy diplomáciai képviselete van a térségben – emlékeztetett Kövér László.

Magyarország elégedett, hogy ecuadori nagykövetségének újranyitása a politikai, gazdasági, valamint a tudományos és felsőoktatási kapcsolatok felfutását eredményezte. Kiemelt szerepet szán az oktatási együttműködésnek a Stipendium Hungaricum felsőoktatási ösztöndíjprogram révén. A 2014-ben indult program a régióban Ecuadorral bizonyult a legsikeresebbnek. Emiatt Magyarország a kezdeti 50-ről 2017-ben 75-re emelte az ecuadori diákoknak fenntartott kvótát.

Budapest meggyőződése, hogy a kétoldalú kapcsolatok javát szolgálja, ha minél több turista, üzletember, művész, tudós és diák látogatja meg kölcsönösen a másik országot. Magyarország éppen ezért támogatja, hogy az ecuadoriak rövid időn belül kapják meg a vízummentességet a schengeni övezetbe, amit Szijjártó Péter külügyminiszter az Európai Bizottság illetékes biztosának címzett levelében ki is fejezett – mondta.

Ecuador felkeltette a magyar vállalkozások érdeklődését, amiben nagy szerepe van az EU-Ecuador szabadkereskedelmi megállapodás nyújtotta lehetőségeknek. Magyarország kész segíteni Ecuadort modern technológiai megoldásokkal. Világszínvonalú, multinacionális gyógyszeripari cége, a Richter Gedeon leányvállalattal képviselteti magát az országban, csakúgy, mint a Graphisoft magyarországi központú multinacionális szoftverfejlesztő cég – emlékeztetett.

“Látogatásommal azt szeretném kifejezni, hogy a Magyar Országgyűlés is kiemelt jelentőséget tulajdonít a latin-amerikai kapcsolatainak. Tanúbizonysága ennek, hogy megalakítottuk a magyar-latin-amerikai baráti tagozatot. Külön öröm számomra, hogy ez a parlamenti család ma értékes taggal bővül, hiszen megalakul az ecuadori parlament magyar baráti tagozata” – mondta Kövér László.

A magyar parlamenti elnök és kísérete dél-amerikai körútjának második állomása volt Ecuador.

Tiszteletükre a quitói parlament ünnepi plenáris ülést tartott. Az ülésen Elizabeth Enriqueta Cabezas Guerrero parlamenti elnök kitüntette magyar hivatali partnerét az ecuadori-magyar parlamenti kapcsolatok megerősítéséért tett erőfeszítéséért és elkötelezettségéért.

Az ülés után a magyar házelnök Bartos Mónikával, a magyar-latin-amerikai baráti tagozat elnökével közösen vett részt az ecuadori-magyar parlamenti baráti tagozat megalakulásán. Kövér László megbeszélést folytatott Elizabeth Cabezasszal a parlament elnökével és José Valencia külügyminiszterrel, valamint fogadta őt María Alejandra Vicuna az Ecuadori Köztársaság alelnöke.

-MTI-Hódmezővásárhely.
SZUPERINFO.HU