2013.03.11 08:48; Frissítve: 2013.03.11 08:48


Nemzetközi együttműködés a kerámia művészet fenntartásáért

Nemzetközi együttműködés a kerámia művészet fenntartásáért
Nemzetközi kerámia találkozónak adott otthont Hódmezővásárhely. Egy európai uniós pályázatnak köszönhetően külföldi szakemberek ültek össze, hogy arról tanácskozzanak, hogyan lehet a kézművesség kerámiával foglalkozó ágát megmenteni.
hiba beküldése

A Leonardo program keretében tavaly egy nemzetközi együttműködés kezdődött el, amelyben Magyarország mellett Törökország, Spanyolország, Litvánia és Észtország működik együtt. A társaság először Spanyolországban ülésezett, most pedig Hódmezővásárhelyen folytatták a munkát. Ennek keretében a részvevők ellátogattak a város kulturális intézményeibe, és az itteni Kerámia Központ tevékenységével is megismerkedtek. A helyi szakemberek azt a szellemiséget igyekeztek átadni a többieknek, amelyet a Majolikagyár alapításával 100 évvel ezelőtt Tornyai és társai képviseltek a kerámia művészet területén.

 

– Az ő gondolkodásukat szerettem volna bemutatni. Az ő kompozíciós változatukat, amiket alkalmaztak. Egy festőművészről és egy szobrászművészről volt szó, és még 30 fazekasról, akik segítségével fantasztikus magas művészeti fokon tudták végrehajtani a munkát. Nem sajnálták a fáradságot, és kezükbe vették az ecsetet. Ha a motívumaikat nézem, akkor mindben benne van az ősi Vásárhely, ami az ő idejükben modernek számított – mondta Pannonhalmi Zsuzsanna, a Hódmezővásárhelyi Kerámia Központ vezetője.

 

A nemzetközi társaság hasznosnak ítélte az itt eltöltött két napot, hiszen számos ötletet kaptak munkájuk megvalósításához.

 

– Nekünk ezzel a projekttel az a célunk, hogy előmozdítsuk a kézművességet, különösen a kerámia művészetet és ezáltal vidéki embereknek, főleg a nőknek biztosítsunk munkát. Erről a témáról itt sokat beszélgettünk, és számos hasznos ötletet kaptunk hozzá – mondta Marga Veron, a program egyik részvevője.

 

A nemzetközi társaság tagjai legközelebb Törökországban találkoznak. A program 2014-ben Észtországban zárul.

 További hírek a Hódmezővásárhely kategóriából
KÖZMEGHALLGATÁS
Tisztelt Hódmezővásárhelyi Polgárok! tovább »
NEM SOK HIÁNYZOTT A DÖNTŐBE JUTÁSHOZ
Kedden este 18.00 órai kezdéssel a Bonyhád otthonában léptek volna pályára Vásárhelyi Kosársuli játékosai. tovább »
Honvédtiszt jelöltek Hódmezővásárhelyen
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és a Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Kabinet főnöke látogatást tett [...] tovább »
Jó játékkal, szép győzelmekkel búcsúzott az évtől a HLKC
Az őszi szezon zárófordulójában a péntekre előrehozott mérkőzésen Szeghalomra látogatott az NBII Dél-Kelet [...] tovább »
Családi események Hódmezővásárhelyen
A Családi események keretében minden hét elején az elmúlt héten született gyermekekről, a [...] tovább »
KÖNNYEDÉN GYŐZTEK CSORVÁSIÉK
A vártnál jóval könnyebb győzelmet aratott az Eger ellen a Vásárhelyi Kosársuli. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Wing Tsun kung fu Seminárium SiFu Máday Norberttel
Nyíregyháza - Ismét Nyíregyházán tartott szemináriumot a Wing Tsun kung fu Kelet-Európai főinstruktora SiFu [...] tovább »
Helebrandt és Kovács a bajnok 20 kilométeres gyaloglásban
Budapest - A férfiaknál Helebrandt Máté, a nőknél pedig Kovács Barbara győzött a gyaloglók 20 kilométeres [...] tovább »
Curling vegyespáros vb – Újabb magyar győzelem
Budapest/Östersund - A második mérkőzését is megnyerte a magyar kettős a svédországi curling vegyespáros [...] tovább »
A súlyemelő Christine Girard hivatalosan is olimpiai bajnok
Budapest - Christine Girard hivatalosan is olimpiai bajnok lett - tudatta honlapján vasárnap a budapesti székhelyű [...] tovább »
NYKS – Másodjára siker Baranyában
Nyíregyháza - A Nyíregyházi Kosársuli amatőr női NB I-es csapata a mostani bajnokságban utoljára lépett [...] tovább »
Sportlövő-vk – Péni István bronzérmes légpuskában
Budapest/Csangvon - Péni István bronzérmet nyert légpuskában a sportlövők dél-koreai világkupa-versenyén, [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása