SIKERREL ZÁRULT A 3,243 MILLÁRD FORINTOS FEJLESZTÉS A VÁSÁRHELYI ÉS A MAKÓI KÓRHÁZBAN

SIKERREL ZÁRULT A 3,243 MILLÁRD FORINTOS FEJLESZTÉS A VÁSÁRHELYI ÉS A MAKÓI KÓRHÁZBAN
A projektnek köszönhetően esélyegyenlőség mellett valósulhat meg a magas színvonalú betegellátás.

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó integrációját támogató struktúraváltás TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0015 azonosító számú pályázattal létrejött a két tagkórház szerkezetének átalakítása, a funkciók ésszerű megosztása, a költséghatékonyabb gazdálkodás.

A fogyatékkal élő emberek is segítség nélkül tudják megközelíteni, használni a megújított épületeket. A cél, hogy a betegek a kor igényeinek megfelelő környezetben gyógyulhassanak, az orvosok és asszisztensek munkakörülményei javuljanak, a rendelkezésükre álló eszközkészlet bővüljön. A beruházás teljes költségvetése 3,243 milliárd forint, amelynek 100%-a az Európai Unió támogatásával valósulhatott meg.

Az intézmény hódmezővásárhelyi telephelyén működő kórházi épületek szétszórtan helyezkednek el. A hosszú távú elképzelések a kórház tömbösítését tűzték ki célul. Az első ütemben a központi “A” jelű épületben található diagnosztikai szárny került felújításra, átalakításra. Ez érintette a radiológiai egységet, a szülészetet, az intenzív osztályt, valamint a központi műtőt.

A tömbösítés célját szolgálja az újonnan épült többszintes épület is, mely két ütemben kerül megvalósításra. Az új épület összesen 5 szintet magába foglaló járó-, és fekvőbeteg részleg. Az első ütemben elkészült rész alagsorában a patológia és a központi gyógyszertár található, míg a földszinten, és az első emeleten az új járóbeteg-szakrendelő. A következő 2 szint a hosszú távú, 2020-ig terjedő fejlesztési koncepció keretében tervezi az intézmény megvalósítani. Ezek a szintek fekvőbeteg osztályokat fogadnának be. Az épület magas tetős tetőtere gépészeti helyiségeket tartalmaz. A központi “A”-, valamint az új épület az átjárhatóság céljából 3 helyen került összekötésre. Átkötésekkel és belső liftekkel biztosított lett a két épülettömb között a teljes átjárhatóság.

Makón is pavilonrendszerben, vagyis több épületben történik a betegellátás. A koncepció itt is a tömbösítés, az átalakítás utáni gazdaságosabb üzemeltetés volt. A struktúraváltó projekt keretében történő kórház rekonstrukció során a radiológiai- és járóbeteg-szakrendelő épület átalakítása, illetve egy korábban kihasználatlanul álló egység felújításával az intenzív osztályos ellátást kívánó betegek igényeink biztosítása volt a cél. Megtörtént a radiológiai osztály gépparkjának teljes körű digitalizálása, melynek eredményeként ebben a teljesen megújult épületben kap helyet az eddig külső, elavult környezetben és korszerűtlen technológiával működő tüdőszűrő állomás és tüdőgyógyászati szakrendelés is.

A szakrendelő épület földszintjén került kialakításra a véradó osztály, valamint az emeleti részen, és a pszichiátriai osztályon átalakításra, felújításra került a teljes vizesblokk rész, továbbá számos szakrendelő helyisége is megújult.

A projekt az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

(Forrás: Török Anita-sajtóreferens)Hódmezővásárhely.
SZUPERINFO.HU