Tisztelgés a pesti kabaré előtt a BFMK-ban

Tisztelgés a pesti kabaré előtt a BFMK-ban
A múlt század első évtizedeinek legsikerültebb tréfáit, kupléit, slágereit és sztorijait idézi meg A kappan, a csirke és a marabu című zenével fűszerezett kortörténeti kabaré. A hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban látható előadáson három ismert színész, egy hölgy és két úr, Fodor Annamária, Hirtling István és Józsa Imre szórakoztatja a nagyérdeműt április 14-én, vasárnap 19 órakor.

Kosztolányi szerint a párizsi kabaré naiv és együgyű, a berlini fájdalmas és véres, a bécsi parfümös és lanyha. Mindegyik idegen a számunkra. A pesti kabaré viszont minden másnál irodalmibb, költőibb, szatirikusabb. A kappan, a csirke és a marabu előadás a múlt század első évtizedeinek legsikerültebb kabarétréfáit és kupléit idézi meg Békeffy, Heltai, Nagy Endre és mások tollából, korabeli újságcikkekkel, apróhirdetésekkel, sok-sok zenével és fanyar ízekkel megbolondítva.

 

Úgy tartja a fáma, hogy a kabaré műfaja 1907-ben vert először gyökeret a Terézvárosban. Mi minden történt azóta! Sokáig sohasem volt úgy, hogy valahogy ne lett volna. Rövid nyugalmi időszak után, mindig jött egy vihar, ami felkavarta az életünket. Ha csak a két világháborút nézzük, már nagyon unatkozni nem lehetett. Egyszer jött egy kis árvíz, egyszer egy kis földrengés, egyszer ez, egyszer az és mennyi ez és mennyi az. Persze voltak fatalisták, akik azzal vigasztaltak bennünket, hogy bizonyos számú csapás kiméretett ránk és ezt nekünk ha tetszik, ha nem, el kell viselnünk.

Igen ám, de ezzel meg úgy voltunk, mint az egyszeri cigány a huszonöt botbüntetéssel. Ő is egy ideig zokszó nélkül tűrte, hogy csattogjon a bot az ülepén, aztán egyszer csak elkezdett kapálózni, kiabálni, hogy hagyják abba, mert kérdezni akar valamit.

– Mit akarsz more?

Feltápászkodott szegény a deresről, hunyorogva körülnézett és megkérdezte:

– Tessék mondani… számolja ezt valaki?”

A kávéházi kabaré fénykorát és klasszikus poénjait megidéző előadást három színész, Fodor Annamária, Hirtling István és Józsa Imre tolmácsolásában, Szilassy Nelly zongorajátékával, Dicső Dániel rendezésében láthatják az érdeklődők vasárnap este a BFMK színpadán.

(Elek András – sajtóreferens)

 Hódmezővásárhely.
SZUPERINFO.HU