Visszatértek Koszovóból a magyar katonák

Akt.:
Visszatértek Koszovóból a magyar katonák
2013. augusztus 27-én tartották a Koszovóból hazatérő MH KFOR 8. váltás visszafogadó ünnepségét a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában. A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Parancsnoksága 180 visszatérő katonáját köszöntötte a Laktanya alakuló terén.

Az ünnepségen részt vett Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Kószó Péter alpolgármester is.

Domján László vezérőrnagy elmondta: január végén bocsátották el a most visszatérő katonákat fél éves szolgálatukra, amelyet magyar katonák 1999 óta végeznek Koszovó belső békéjének megerősítéséért, a stabilitás, a közrend helyreállításáért. A vezérőrnagy kiemelte, akkori beszédében arra kérte a katonákat, hogy a küldetésüket becsülettel teljesítsék és a portugál nemzettel együtt tovább erősítsék azt a szakmai képzettséget és tudást, amelyet itthon tudnak hasznosítani.

IMG_4901

Hangsúlyozta: a kontingens ezen a területen teljesítette feladatát. Mindezek mellett annak idején azt kívánta a kontingensnek, hogy azzal a létszámmal érkezzenek haza, amellyel kitelepültek. Ez sajnos nem valósult meg, Pászti Zsolt szakaszvezetőt Koszovóban álmában érte a halál.

A Koszovóban feladatot teljesítő szakasz egy perces néma főhajtással emlékezett az elhunyt szakaszvezetőre.

Domján László arról is beszélt, hogy az MH KFOR 9. váltása már kinn van Koszovóban, már meg is kezdték feladatukat.

IMG_4892

A vezérőrnagy szavai után dr Alácsi Ervin százados, katolikus tábori lelkész mondta el áldomását, majd elismerő kitüntetéseket adtak át.

Ezután a Koszovóból hazatért kontingens díszfelvonulással zárta a visszafogadó ünnepséget.

Az egyik visszatérő katona Korom Grácia hadnagy elmondta: egyre elterjedtebb a nők jelenléte mind Magyarországon, mind pedig missziós területen.

IMG_4903

Elmondta: csoportparancsnok-helyettseként végezte a feladatát Koszovóban egy összekötő-megfigyelő csoportban. Az feladatuk az volt, hogy a Pristinától 30 km-re található járásra felügyeljenek. Hangsúlyozta: a KFOR jelenlétét főleg a magyarokat egyre inkább elfogadják és szeretik a helyiek.

 

Tóth TündeHódmezővásárhely.
SZUPERINFO.HU