Zöld Tudat családi nap a Kéktóban

Akt.:
Zöld Tudat családi nap a Kéktóban
A Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány a Föld Világ Napjához kapcsolódóan egész napos természetjáró, családi, ingyenes öko programot szervez 2013. április 20-án, szombaton a Kucsora Tanyán (Rárósi út, 9-es kő).

A részletes forgatókönyv a következőképpen alakul:

 

Reggel 8 órától a sportosabb érdeklődők kerékpárral indulnak útnak a Kossuth térről (Hódmezővásárhely), kímélve a terület nyugalmát. Az út során megtekintik a Téglagyári Tanösvényt, mely madárvilágáról országosan is ismert. Rövid előadással (Vásárhelyi Természetvédő Egyesület közreműködésével) kísért séta után folytatják az utat a Kéktó szívébe.

 

9 órakor csatlakozhatnak a csoporthoz az autóval (vagy egyébbel) érkezők. Először is az emberi bolygatottság jelenlétét tükröző csatornaparti szemétmaradványok kerülnek összegyűjtésre. Ezek után vezetővel járják be a régi halas tó rendszert, illetve felvilágosítást kapnak a Kéktó földrajzi és történelmi múltjáról.

 

Innen lovas, lovaskocsis menettel meglátogatnak egy kunhalmot, illetve egy artezi kutat. Családi ökogazdálkodások megkeresése után, ahol is a fenntartható, biogazdaságokról tudhatnak meg többet a látogatók, visszatérnek az alaptáborba (6800 Tanya 1272).

 

Itt projektoros előadást tartanak napjaink természetvédelmi problémáiról, a látogatók bevonásával. Ezt követően bográcsos ebéd mellett a vendégek lesznek pásztor emberek, akik a pusztai életről mesélnek. A legkisebbeket népi játékok, előadások várják a tanyaudvarban, illetve játékos vetélkedő az aktuális témákból.

 

A délután folyamán vadásztársaságok képviselői és vízügyi szakemberek vezetnek ismeretterjesztő sétát. 17 órától a KMNP szakemberei mutatják be a terület védett és fokozottan védett növény – és állatfajait.

 

A napot népzenével, néptánccal zárják, s az esti szalonnasütés a sötétedő tanyaudvarban méltó befejezése lesz a természetközeli élményerdőnek. Egész nap lehetőség nyílik kézműves foglalkozásokra, terményekből és a természetben található anyagokból lehet használati eszközöket, illetve apró ajándékokat készíteni.

 

Gyermekeknek a múltat idéző játékokat (gólyaláb, kötélhúzás, karikás ostor, lovaglás, szamaragolás,stb.) biztosítanak. Egyik fő elem a szelektíven gyűjtött hulladékból játékok, gyertyatartó, szék készítése lesz.

 

A rendezvény ingyenes; sok szeretettel várnak minden családot, érdeklődőt, természetbarátot egy igazán természetközeli, közös élményre a Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány tagjai.

(Bozsó Beáta – sajtóreferens)

 Hódmezővásárhely.
SZUPERINFO.HU