Hogyan töltsük fel ősszel a raktárokat?

Fotó: Illusztráció
Fotó: Illusztráció
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A piacon bőven vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyekből vitamindús ételeket készíthetünk.

A sárgarépa igen gazdag béta-karotinban, amely – a szervezetben A-vitaminná alakulva – a szem és a bőr egészségéhez szükséges, valamint élelmi rostokban, ami jó hatással lehet a vér koleszterintartalmára és a bélrendszer működésére. A sárgarépa rendszeres fogyasztása B13-vitamin-tartalma folytán is előnnyel járhat. A B13-vitaminnak szerepe lehet a májműködési zavarok kialakulásának megelőzésében, továbbá lassíthatja az öregedést is – bár mindezzel kapcsolatban még kevés tudományos kutatási eredmény áll rendelkezésre.

A sárgarépa egy vitaminbomba

Ha szeretnénk felvértezni szervezetünket megfázás ellen a télre, akkor ősszel pakoljuk meg a bevásárlókosarunkat finom, érett szilvával! A benne található vitaminok és ásványi anyagok – úgy mint B1-, B2-, C-vitamin, valamint béta-karotin, kálium, kalcium, foszfor és magnézium – javítják az immunrendszer ellenálló képességét, védenek a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, élelmi rostjai pedig kiválóan alkalmasak a bélrendszer átmozgatására.

A körte – a legtöbb friss gyümölcshöz hasonlóan – értékes antioxidáns növényi hatóanyagot, C-vitamint tartalmaz, de más védő hatású összetevő is bőven található benne. Rendkívül gazdag rostokban, káliumban és magnéziumban.

ÉM


Mindennap kerüljön az asztalra alacsony zsírtartalmú tejtermék
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az ajánlott kalcium mennyiség felét fogyasztják el a gyerekek. Közismert, hogy a gyermekeknek napi fél liter tej, illetve kalciumtartalmának megfelelő tejtermék elfogyasztása ajánlott. A korábbi évekhez képest többet, de a szükséges kalciummennyiségnek még így is cs...

Próbáljunk meg minél többször csirkemájat, hüvelyeseket (zöldbabot, lencsét), valamint spenótot becsempészni kisbabánk étrendjébe!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A vitamin- és ásványianyag-hiány Magyarországon népbetegség, és nincs ez másképp a gyermekek körében sem, ami nagyrészt a nem megfelelő táplálásra vezethető vissza. A vashiány igen aggasztó probléma a kisgyermekek körében: az 1-3 éves korosztályban minden negyedik....
SZUPERINFO.HU