Idegen kígyó pusztított a fővárosi állatkertben

Egy idegen tigrispiton fojtotta meg a fővárosi állatkert három ritka papagáját. Mindez még kedden reggel történt, az állatkert azonban csak most számolt be róla. A gondozók egyelőre nem tudják, hogyan kerülhetett a kígyó a madárröpdébe, azt feltételezik, hogy az egyik látogató csempészte be.

A Fővárosi Állat- és Növénykert madárházban kedden reggel vették észre a gondozók, hogy a kea néven ismert papagájok röpdéjében egy idegen óriáskígyó van. A kétméteres tigrispiton akkorra a három madár közül kettőt már megfojtott, a harmadikat pedig a szájában tartotta, így az is elpusztult. Bár az állatkertben vannak tigrispitonok, ez a kígyó nem onnan származott. A szakemberek arra gyanakodnak, hogy valaki csak megunta az állatot és egy óvatlan pillanatban elengedte.

A három elpusztult madár értéke 4,5 millió forint, természetvédelmi értékük azonban nem kifejezhető. A kea ugyanis rendkívül ritka, a fővárosi állatkert éppen egy nemzetközi tenyészprogramban vett részt a tartásukkal.

A szakemberek ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a történtek miatt. A kígyó pedig egyelőre biztosan a parkban marad.

Az állatkert munkatársait egyébként rendszeresen keresik meg olyan kéréssel, hogy a megunt állatokat az intézményben helyezzék el. Erre azonban nincs lehetőség. Előfordul tehát ezért, hogy valaki egyszerűen elengedi a park területén megunt kedvencét. A nyolcvanas években megesett, hogy ilyen módon elengedett róka komoly pusztítást okozott a kert szárnyasai között, de olyanra is volt már példa, hogy aligátorteknőst engedtek el illegálisan a Nagy-tó partján – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője..
SZUPERINFO.HU