Időjárás-jelentés – 2017. december 24.

  24 dec 2017

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában:

Nyugat-, Délnyugat-Európa felett anticiklon található, ennek köszönhetően arrafelé az éjszakai párásság, köd megszűnését többnyire napos idő követi. A szárazföld más részein ugyanakkor ciklonok és frontjaik teszik változékonnyá az időjárást. Többfelé fordul elő eső, a kontinens északi, északkeleti tájain havazás. A hőmérséklet csúcsértéke a Kelet-európai-síkságon 0, -8 fok között változik. Még ennél is hidegebb van Lappföldön, ahol nem egy helyen a legenyhébb órákban sem mérnek -10 foknál magasabb hőmérsékletet. Nyugat, délnyugat felé haladva egyre magasabban alakulnak a maximumok: a legmelegebb Spanyolország és Olaszország déli részén van, ott a kora délutáni órákra 18, 19 fokig is felmelegszik a levegő. A Kárpát-medence időjárását egyre inkább a délnyugat-európai anticiklon határozza meg, ezért csendesebbre fordul az idő, ezzel együtt azonban erősödik a ködhajlam.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Éjszaka az északkeleti megyékben folytatódik a nagyrészt erősen felhős, párás idő, másutt a többnyire derült vagy gyengén felhős ég alatt többfelé párássá válik a levegő, elsősorban a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon, valamint az északkeleti tájakon köd is képződik. Hétfőn napközben a köd ritkul, illetve nagyrészt feloszlik, de lesznek tartós ködfoltok is. Legfeljebb a ködös helyeken fordulhat elő szitálás, ónos szitálás. Az északnyugati szél tovább mérséklődik, reggelre mindenütt jelentősen legyengül, napközben már mérsékelt marad a légáramlás.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +3 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 5, 10 fok között valószínű, a tartósan ködös helyeken azonban csak kevéssel lesz 0 fok felett.
– MTI –