Így változott az esküvői meghívó az évek során

Így változott az esküvői meghívó az évek során
Esküvői meghívó nélkül aligha képzelhetjük el a nagy napot. Az esküvő körültekintő szervezést igényel, s ha csak egyetlen részlet is elkerüli figyelmünket, az később igencsak megmutathatja hátulütőit. Ma minden korábbinál szélesebb esküvői meghívó választékkal találkozhatunk, és akár egészen exkluzív megoldások mellett is letehetjük a voksot.

Az eseményre invitáló üzenet története pedig nem is tekint vissza túl régi történetre, hiszen az esküvői meghívókkal elsőként néhány száz évvel ezelőtt találkozhatott a vendégsereg.

17. századig visszanyúló gyökerek
Ugyan az esküvő, mint ceremónia, a barlangrajzok tanúsága szerint már az ősidőkben is jelen volt, de az eskuvoimeghivok.hu információi szerint csak a 17. században jelentek meg a mai meghívók elődjei. Ehhez természetesen az is szükséges volt, hogy feltalálták a nyomtatást, és onnantól fogva már lehetőség nyílt arra, hogy nyomtatott formában láthassák viszont az emberek az eseményre való invitálást.

Korábban egyébként rendszerint szóban történt a tájékoztatás, s ennek egészen egyszerű oka volt, mégpedig az, hogy sokan nem tudtak olvasni.

Esküvői meghívó: sokáig az előkelők sajátja

Mint a történelem során számtalanszor bebizonyosodott, az anyagi javak és a nemesi, királyi címek nagyon sok előjoggal ruházták fel tulajdonosaikat. Nem történt ez másként az esküvői meghívó kapcsán sem, hiszen sokáig csak a királyi, nemesi családok engedhették meg maguknak a nyomtatott esküvői meghívó pompáját.

A papír igazi különlegességnek számított, s értékét jelentősen növelte az, hogy szerzetesek írták rá a szöveget. Nem volt ritka, hogy a családi címer is helyet kapott rajta, de a kalligrafikus esküvői meghívó is a pár származásának nívójához illeszkedett.

Papír zsebkendő az esküvői meghívóban?

Az esküvői meghívóban elhelyezett papír zsebkendő különös jelentőséggel bír, ugyanis az 1600-as években feltalált fémgravírozás még igencsak gyerekcipőben járt. Szükség volt arra, hogy míg elkészült a mű, addig ne koszolódjon az egész papír össze. Így került a zsebkendő a boríték és a meghívó közé, mely szokás mintegy hagyományként öröklődött nemzedékeken át.

Két boríték a védelmet szolgálva

Az esküvői meghívó nem mindig a mai formában került átadásra, és gyakran hosszú utat kellett megtennie ahhoz, míg célba ért. Rendszerint lóháton érkezett meg a címzetthez, és az időjárás viszontagságai bizony igencsak hatással voltak annak állapotára. Nem véletlen, hogy szokássá vált két borítékba helyezni azt, ezzel is nagyobb védelmet biztosítva számára.

Később, amikor a szobalány vagy a komornyik átvette a levelet, a külső, általában szennyezett borítékot eltávolította, és csak a belső, tiszta borítékban nyújtotta át az esküvői meghívót urának. A tradíció gyakran ma is visszaköszön még, és a meghívóval kapcsolatos szokások jelei sokszor napjainkban is megjelennek.

Tény azonban, hogy a mai kor embere már többféle stílus, nyomtatási technika és dekoráció közül választhat, sőt, akár prémium kategóriás darabok is megfizethető áron állnak rendelkezésre. Napjainkban már nem anyagi lehetőségekhez kötött, hogy milyen típust választunk, és ízlésünk, valamint az esküvő tervezett hangulata alapján is letehetjük a voksot egyik vagy másik esküvői meghívó mellett. Érdemes előre gondolkodni, és még időben átadni a meghívót, hogy a barátoknak, rokonoknak legyen idejük szabaddá tenni a nagy napot, és gondoskodni akár például a szállásfoglalásról is.

– PR cikk –.
SZUPERINFO.HU