Illegális bevándorlás – Bizalmi szavazással fogadták el az olasz kormány migrációs-biztonsági törvénycsomagját

Róma – Bizalmi szavazással fogadta el a római parlament felsőháza szerdán Matteo Salvini belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője migrációs-biztonsági törvénycsomagját, miután az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szenátorainak egy része megtagadta ennek támogatását.

A törvény megszavazása az utolsó pillanatig bizonytalan volt. Végül a kormány bizalmi szavazásra bocsátotta a Matteo Salvini nevével fémjelzett csomagot, amelyre így 163-an voksoltak igennel, 59 volt a nemek száma, és 19 a tartózkodásoké. Ez az első alkalom, hogy törvény elfogadására a június 1-jén felállt M5S-Liga kormány bizalmi szavazáshoz folyamodott. Az M5S négy szenátora a szavazáskor kivonult az ülésteremből.

A csomag körüli feszültséget az M5S szenátorai váltották ki, akiknek egy csoportja már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy nem szavazza meg a szerintük elfogadhatatlan rendelkezéseket. Arra hivatkoztak, hogy a Salvini-rendelet nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva szigorítja az olaszországi migrációs rendszert, intézkedései pedig az alkotmányellenesség és az alapjogok megsértését súrolják. Az M5S ezen szenátorai a szavazáskor kivonultak az ülésteremből.

Matteo Salvini már a szavazás előtt győzelemnek nevezte a migrációs-biztonsági csomag bevezetését. Közösségi oldalán azt írta “szabályokat és rendet” kíván adni Olaszországnak.

A szeptemberben bemutatott és Salvini-rendeletként ismert intézkedéscsomag jelentősen szigorítja az olasz migrációs és nemzetbiztonsági rendszert.

Az Olaszországba érkező bevándorlókat ezentúl a jelenlegi 90 helyett 180 napig tartóztatják fel a regisztrációs központokban a pontosabb azonosítás érdekében. A táborokat – amelyekből eddig a menedékkérők napközben szabadon távozhattak – lezárják.

Olaszország továbbra is nemzetközi védelemben részesíti a háború vagy más üldözés elől menekülőket, akiknek kérelmét kivizsgálják.

Ezzel egy időben szigorítják az eddig más okból is kiadott humanitárius menedékkérelmek odaítélését. Az Olaszországba érkező emberek 26 százaléka mostanáig ugyanis majdnem automatikusan azonnali, bármilyen ellenőrzés nélküli humanitárius menedékjogot és ezzel együtt tartózkodási engedélyt kapott. Ez ideiglenes volt, de az esetek többségében aztán meghosszabbították. Az olasz jogszabályok értelmében a többségében Afrikából érkező és a tengeren átkelő emberekről azt feltételezték, hogy menedékre jogosultakról van szó. Korábban Matteo Salvini úgy nyilatkozott, valójában az érkezőknek 7 százaléka számít “valódi” menekültnek. A rendelet ezért pontosan megszabja, hogy Olaszországba érkezését követően mely esetekben kérhet valaki menedékjogot humanitárius okokból. A rendelet hat pontot sorol fel: az kérhet ilyen státust, aki kizsákmányolás, emberkereskedelem, családon belüli erőszak, természeti katasztrófa áldozata, valamint ha orvosi kezelésre szorul vagy más emberi, társadalmi érdem alapján ítélik oda neki az olasz hatóságok.

Mindez a gyakorlatban a befogadó központok átalakítását is jelenti: eddig a nemzetközi védelemben részesülők és a más okból humanitárius menedékjogot kérők ugyanazokba a táborokba kerültek, ezentúl azonban az utóbbiak az illegálisbevándorló-központokban várnak majd kérelmük elbírálására. Kivételt egyedül a kiskorúak jelentenek. Bővítik a biztonságosnak tartott államok listáját, amelynek polgárai nem jogosultak védelemre. Kötelezővé teszik a menedékkérők befogadásával foglalkozó szervezetek támogatási rendszerének átláthatóságát.

A rendeletcsomag szerint ha valaki menedéket kap, majd bűncselekményt követ el, és első fokon elítélik, elveszíti menekültstátusát.

Szintén elveszíti menekültstátusát és kiutasítják azt, akit a hatóságok veszélyesnek ítélnek meg. A terrorizmussal vádolt olasz állampolgárságú bevándorlót megfoszthatják olasz állampolgárságától. Tovább szigorítják a menedékkérők fellebbezésének feltételeit.

Az olasz belügyminisztérium friss adatai szerint jelenleg csaknem 145 ezer ember van a különböző olaszországi táborokban, és év eleje óta 40 ezer menedékkérelmet nyújtottak be.

Szigorítják a házasság útján vagy másképpen szerezhető olasz állampolgárság elbírálását is, amelynek idejét az eddigi 24 hónapról 48-ra emelik, valamint közepes szintű olasz nyelvtudáshoz kötik.

A csomagban szereplő nemzetbiztonsági intézkedések a többi között szigorítják a furgonok és kamionok bérlési feltételeit, valamint minden 100 ezernél nagyobb olaszországi városban bevezetik az elektromos sokkoló fegyverek hatósági használatát. Három évre emelik a terület vagy épületfoglalásért kiszabható börtönbüntetést. Betiltják az utcai koldulást.

A törvény a képviselőház elé kerül, ahol nem kizárt az újabb bizalmi szavazás.

-MTI-.
SZUPERINFO.HU