Indul a gyógyszervonal kampány

A napokban sms-kampányt indít az Országos Gyógyszerészeti Intézet a január óta működő gyógyszervonalának népszerűsítésére. A rendszer a világon elsőként Magyarországon érhető el a nap 24 órájában. Segítségével a vakok is azonnal információkat kaphatnak egy-egy gyógyszerről.

Hiába létezik minden gyógyszerhez Braille írással készült használati útmutató, a vakoknak külön kérniük kell, így csak bizonyos idő elteltével jutnak hozzá. Most, ha felhívják a gyógyszervonal számát, akkor elég bemondani a gyógyszer nevét, és meghallgatni a kért információt. Nemcsak a vakok és gyengén látók tájékozódását segíti azonban a beszédkutatás eredményeit felhasználó gyógyszervonal. A Budapesti Műszaki Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén kifejlesztett beszédszintetizátor és beszédfelismerő lehetővé teszi, hogy ne csak munkaidőben kapjanak az emberek tájékoztatást, hanem a nap bármely órájában, akár éjszaka is. A létező központok – például a minisztérium gyógyszervonala – csak egy hívást képesek fogadni, ám ez új rendszer többet is, így ritkán jelez foglaltat, valamint a gép kiküszöböli az emberi közvetítés miatti esetleges hibákat is.
Magyarországon körülbelül ötezer törzskönyvezett gyógyszer van, évente négyszáz új jelenik meg és nagyjából ennyit is vonnak ki a forgalomból. A rendszert az Országos Gyógyszerészeti Intézet működteti, így vonal az OGYI adatbázisára épülve naprakész információkat ad az új készítményekről is. A napokban indul a szolgáltatás népszerűsítése. Sokan kapják meg sms-ben a vonal hívószámát, a 06-1-8869490-et. A gyógyszervonal interneten és WAP-on is elérhető, a www.gyogyszervonal.hu címen..
SZUPERINFO.HU