Ingyenes továbbtanulási lehetőségek Skandináviában

  18 okt 2017

Körülbelül három éve döntöttem el, hogy biztosan külföldön szeretném folytatni tovább a tanulmányaim, miután elmentem az Educatio kiállításra. Mindegyik egyetem előadását végighallgattam, de bizonyára a végén döntenem kellett, hogy melyik egyetem tetszik a legjobban és melyiknek milyen előnyei vannak.
Miért pont Skandinávia?
Mindenféleképpen külföldön és angolul szerettem volna tanulni, de pontosan tudtam, hogy nem szeretnék felvenni diákhitelt. Tavaly ősszel választottam ki, hogy Marketing Managementet szeretnék tanulni Dániában, Horsensben. Az egyik ismerősöm tanult ezen az egyetemen, ő mesélt a gyakorlatra épülő oktatási rendszerről és a számtalan nagyszerű lehetőségről.
Egyedül a VIA University College-en találtam Marketing Managementet szakot, amit szerettem volna tanulni. Itt teljesen máshogy épül fel a rendszer, hiszen azon kívül, hogy rengeteg gyakorlat van a egyetemi órákon, a teljes 3,5 év alatt két kötelező gyakorlat is van, amikor egy választott cégnél dolgozunk.
Hogyan zajlik a felvétel?
Májusban az érettségi előtt kaptam meg az e-mailt, hogy felvettek az általam elsőnek jelölt egyetemre, majd rögtön elkezdtem intézni a költözést, hogy minél jobb áron találjak repülőjegyet és szállást. Lehetetlen volt otthonról lakásokat keresni, így maradtam az iskola “kollégiumánál”, ami egy két emberre tökéletes méretű lakás, külön-külön szobával, közös nappalival, felszerelt konyhával és fürdőszobával. Augusztus elején költöztem ki, hogy mindent elintézzek és ismerjek már, mire elkezdődik az egyetem a hónap végén.
Milyen a város hangulata?
Horsens egy nagyon kis város, teljesen más hangulata van, mint ahol felnőttem. Általában a társas házak két emeletesek és nincs önálló kertjük, a családi házak pedig sokkal kisebbek mint egy közepes méretű családi ház Magyarországon. Az egyetemtől körülbelül negyed óra biciklivel a város központ.
Bizonyára az első heteim nem voltak egyszerűek mire megszoktam az új otthonom, az új környezetet és kialakult a baráti társaságom, de nagyon sokat segített, hogy minden nap rendeztek az új diákoknak programokat Dániában egy sárga kártya nevezetű engedély kell a munkavállaláshoz, aminek a lefutási ideje körülbelül két hónap. Miután megérkezett a kártyám elkezdtem munkát keresni, amit az egyetem mellett el tudok vállalni. Az egyetemen találtam egy hirdetést, hogy olaszul beszélő diákot keresnek egy dán céghez, részmunkaidőre. Rögtön jelentkeztem, örültem, hogy olyan munkát találtam ami teljes mértékben ahhoz kapcsolódik, ahhoz amit tanulok. Már több mint egy éve dolgozok a dán cégnél és kiderült, hogy van a cégnek magyar weboldala is, így, mind a magyar részen, mind az olasz részen tudok segíteni. Itt tapasztaltam meg igazán, hogy milyen fontos, hogy minél több nyelvet beszéljünk, mennyi előnye van annak az embernek, aki folyékonyan beszél több idegen nyelvet.
Milyen lehetőségei vannak az Európai diákoknak?
A legtöbb diákkal együtt én is járok dán nyelvtanfolyamra minden hétvégén, ami minden Európai diáknak ingyenes. Rengeteg beszédkészség fejlesztő gyakorlatot csinálunk, sokszor párban vagy csoportosan kell gyakorolni. Az elején mindenkinek nagyon szokatlan volt a nyelv főleg aki eddig semmilyen skandináv nyelvet nem tanult. Azonban a tanárok teljes mértékben partnerként kezelik a diákokat , mindenben segítenek és motiválnak minket. Az órákon legtöbbször négy fős tanulócsoportokban dolgozunk, amit a tanárok úgy állítottak össze, hogy két azonos nemzetiségű diák ne legyen egy csoportban. Ezzel a módszerrel, sokkal jobban megismerjük egymás képességeit és kultúráját is.
Egy percig sem bántam meg, hogy Dániát választottam, mindenkinek ajánlom aki angolul szeretne tanulni egy lehetőségekkel teli környezetben.