Ismét megszólal az ötágú síp

Akt.:
Ismét megszólal az ötágú síp
Hagyományosan a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódik minden esztendőben az Ötágú Síp Üzenete versmondó és kulturális találkozó. A felhívásnak megfelelően magyar költők verseivel készülnek erre a megmérettetésre a 5 -8. osztályos diákok, immár tizennegyedik alkalommal.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ és a Dsida Jenő Baráti Kör Egyesület közös szervezésében, valamint Eger Kulturális és Idegenforgalmi Bizottságának pályázati támogatásával létrehívott találkozót január 25-26-27-én rendezik.

Minden esztendőben érkeznek vendégek határon túli magyar településekről is. Az idén 3-3 diák érkezeik Egerbe. A felvidékről Rozsnyóból, az erdélyi Gyergyószentmiklósról, s a Délvidékról a vajdasági Magyarkanizsa, Bácsfeketehegy, Törökkanizsa, Kishegyes, valamint a szlovéniai Muraközből Lendváról érkeznek versenyzők.

A negyven versmondó diák közül negyedszéz egri illetve Heves megyei iskolákból, tizenöten pedig a határon túli magyar iskolákból érkeznek. Minden résztvevő emléklapot és emlékmedaliont kap ajándékba, de hagyomány, hogy a felkészítő tanároknak is ajándékozunk medaliont. A helyezést elért diákok pedig könyv jutalomban részesülnek.

A zsűri tagjai: Dr Lisztóczky László irodalomtörténész, a találkozó szellemi atyja, zsűri elnöke; Dr. Kusper Judit az EKF főiskolai tanára és Réti Árpád színművész lesznek.

„A magyar irodalom ötágú síp, összehangolatlan. Eléri-e még vajon a mi nemzedékünk, hogy egy jó munka mind, e nem csak külön-külön, de más és másként is szóló sípot egyszer ismét összehangolja, illetve az eldugulástól megmenti”.

(Illyés Gyula)

A szervezők már negyedik alkalommal élünk a határon túli magyar települések által kínált gazdag kulturális lehetőséggel, kiszélesítve a versmondó találkozó programját kulturális találkozóvá. Kállításokat, koncerteket, színházi előadásokat szerveznek ez alakalommal egy – egy település kínálatából válogatva. Nagyvárad, Rozsnyó és Gyergyó után az idei találkozó díszvendége a Vajdaság, ezen belül Bácsfeketehegy.

25-én, pénteken este hat órakor TERÉK ANNA – BEÉPÍTETT HOLMIK című színpadi lírát tekinthetik meg az érdeklődők. (Szereplők: Raffai Ágnes és Pámer Csilla színművészek, rendező: Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke). Az előadás a vajdasági fiatal költőnő 2011-ben megjelent Duna utca című kötetéből készült. A mű szépirodalmi eszközökkel mutat rá a határon túliság és anyaországban való boldogulás viszonyaira egyetemista szemmel.

26-án, szombaton egy órakor pedig a Forrás Galériában KUN SZŐTTESEK ÉS KÉZIMUNKÁK címmel a bácsfeketehegyi Tóth Vera népi iparművész kiállítása nyílik, melyet Farkas Hajnalka, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének titkára.

A határon túli vendégek péntek délutántól vasárnap délutánig tartózkodnak Egerben. A találkozó programján túl a következő programokat kínáljuk vendégeinknek: pénteken este megtekinthetik a Gárdonyi Színház A muzsika hangja című előadását, szombaton este és vasárnap délelőtt pedig ismerkedhetnek Eger nevezetességeivel.

Címkék: , ,


.
SZUPERINFO.HU