István, a király Nagyváradon

István, a király Nagyváradon
Nagyvárad – A Nagyváradi Állami Színház égisze alatt és a megyei önkormányzat támogatásával mutatták be az István, a király című rockoperát.   Istvan a Kiraly 2 2007.08.22  Istvan a Kiraly 3 2007.08.22 Istvan a Kiraly 4 2007.08.22 

Az István, a király kedd esti városi standionbeli bemutatója iránti élénk érdeklődést azt sem csökkentette, hogy előző nap az egyik magyarországi tévécsatorna sugározta a rockopera 1984-ben készült filmváltozatát. Bár nyilvánvaló, hogy egészen más élményt jelent élőben látni és hallani valamit, mint a tévében megnézni, mégis talán a legfanatikusabb rockopera-rajongók sem gondolták volna, hogy a kettő között ekkora a különbség. Novák Ferenc rendezésének, valamint a magyarországi és a nagyváradi színészek, illetve statiszták mozgásának köszönhetően a közel kétórás produkciót végig pergő ritmus és dinamika jellemezte. A fényeffektusok megtették hatásukat, a díszlet szuggesztív, a hangosítás megfelelő erejű volt.

Kiemelkedő teljesítmények

A főszereplők közül kiemelkedő volt a Torda táltost megszemélyesítő Novák Péter alakítása, magával ragadó mozgása és tánca, illetve az a jelenete, amikor az égő karddal a kezében rohant körbe a stadion gyepén. A Koppányt megtestesítő Vikidál Gyula termete láttán talán sok néző meghökkent, viszont a kezdeti csalódást a színész-énekes rögtön feledtette jellegzetes hangjával. Bizonyára sokak számára emlékezetes marad az a momentum is, amikor Koppányt felnégyelték, a „kivégzést” kísérő fényeffektusok kitűnő ötletnek bizonyultak. A címszerepben feltűnő Varga Miklós újfent bebizonyította, hogy nincs nála alkalmasabb színész a rockoperabeli István király megformálására, a Saroltot alakító Kováts Kriszta pedig erőteljes hangjával hívta fel magára a figyelmet. Természetesen hosszan lehetne még ecsetelni a színészi alakításokat, de a fellépők nagy létszáma miatt ez lehetetlen vállalkozásnak tűnne. A lényeg, hogy a magyarországi és a váradi színművészek kitűnő összhangban voltak egymással, akárcsak az Erdély és a Partium különböző városaiból érkezett néptánccsoportok tagjai.

Ciucur L. Antonius.
SZUPERINFO.HU