Janukovics-Fico kézfogó Kárpátalján

Viktor Janukovics
Viktor Janukovics
Ungvár – Kedden, a reggeli órákban Kárpátaljára érkezett Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök, hogy itt találkozzék szlovák kollégájával, Robert Ficoval.

Az ukrán kormányfő különgépe az Ungvári Nemzetközi Repülőtéren landolt. A miniszterelnök kíséretében számos kormánytag is Ungvárra utazott, köztük Jurij Bojko energetikai, Anatolij Kinah gazdasági és Jurij Melnik agráripari miniszter. De megérkezett Mikola Litvin (a volt parlamenti elnök öccse) is, aki az Állami Határőr Szolgálat vezetője.

Az ukrán kormányküldöttség a kárpátaljai megyeszékhelyen találkozik Robert Fico szlovák kormányfővel és kíséretével. Megbeszéléseik során számos kétoldalú megállapodás megkötésére kerül sor, amelyek témái az ukrán kormánytagok névsora alapján sejthetőek.

A tanácskozást követően Janukovics és Fico a nap folyamán megtekintik az Ungvár Teherforgalmi Terminált és az Ungvár-Felsőnémeti közúti határátkelőt. Ezt követően közös sajtótájékoztatót tartanak.

A két kormányfő útjai ezután elválnak. A szlovák vendég a tervek szerint ellátogat az Ungvári 21. Sz., (szlovák tannyelvű) Középiskolába, ahol találkozik a tanintézmény tanári karával, amelynek egyébként számos szlovákiai pedagógus is tagja.

Viktor Janukovics pedig helikopterre száll, amely a técsői járásba repíti. Itt madártávlatból megtekinti az árvízvédelmi rendszereket, majd részt vesz a neresznicai gátszakasz átadásán, végül ellátogat az Aknaszlatinai Sóbányába.

A nap végén interjút ad a Tisza-1 televíziós csatornának.

– Palkó István –.
SZUPERINFO.HU