Időjárás-jelentés – 2019. április 9.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk egyes részein végre csapadékosabbra fordult az időjárás. Így az Ibériai- és a Balkán-félszigeten, valamint Finnországban az adott térségben örvénylő ciklon hatására többfelé fordult elő az elmúlt 24 órában 20 mm-t meghaladó csapadék. Délen eső, zápor, zivatar, északon inkább eső, havas eső a jellemző. Markánsabb anticiklonok jelenleg csak Európa peremein találhatóak. Észak felől az Északi-tenger menti országok fölé húzódik lassanként egy magasnyomású zóna, illetve a Kelet-európai-síkság keleti felén is található egy anticiklon. Napos, nagy területen csapadékmentes idő ezért inkább csak ezeknek a tájaknak a sajátja. A csúcshőmérséklet eloszlása jelenleg kissé szokatlanul alakul. Ugyanis a déli csapadékos idő miatt a mediterrán térség jó részén a 15 fokot sem mindenütt éri el a maximum hőmérséklet, eközben Közép-Európában és Ukrajnában többfelé van 20, 24 fok. A Botteni-öböl partján viszont napközben is előfordulnak még fagyok. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább a Balkán-félsziget felett örvénylő ciklon alakítja, ugyanis az fokozatosan mozog észak felé.

Előrejelzés az ország területére szerda estig

Kedd estig még erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, amelyekből elsősorban a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén számíthatunk nagyobb számban záporra, helyenként zivatarra. Keletebbre csak kevés helyen lehet futó zápor. Éjszaka erősen, illetve közepesen felhős idő várható, az Alföldön lesz kevesebb a felhő. A Nyugat-Dunántúlon több helyen esőre, záporra, az északkeleti megyékben elszórtan záporesőre lehet számítani, a zivatarok fokozatosan mindenütt megszűnnek. Szerdán a Dunántúlon és északon jellemzően erősen felhős lesz az ég, de az Alföldön a nap első felében még szakadozottabb lesz a felhőzet, délutántól kezdve azonban fokozatosan mindenütt beborul az ég. Kora délutánig inkább csak a Nyugat-Dunántúlon lehet eső, illetve északkeleten záporok, majd délutántól dél felől egyre többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti megyékben időnként meg is erősödik. Átmeneti szélerősödés emellett zivatarban is lehetséges.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 16 és 22 fok között alakul, de délkeleten 23, 24 fok is lehet. Ugyanakkor a Nyugat-Dunántúlon ennél több fokkal hűvösebb lesz, a nyugati határvidéken csak 10 fok közeli csúcshőmérséklet valószínű.

-MTI-Jászberény.
SZUPERINFO.HU