Jeges napok jönnek- közlekedés biztonsági tanácsok

Jeges napok jönnek- közlekedés biztonsági tanácsok
Télen az autózás a gyakran változó út-és időjárási viszonyok miatt jóval nagyobb figyelmet, türelmet követel minden járművezetőtől. Már az elindulás is több percet vesz igénybe a jármű ablakainak jégmentesítése miatt.

Ne érjen váratlanul bennünket, hogy a korábban jó tapadást biztosító útburkolat jegesedés, párásodás ,vagy dér lecsapódás miatt síkossá válik. Ahhoz, hogy biztonságosan közlekedjünk időnként jelentősen csökkentenünk kell sebességünket. Téli gumiabroncs nélkül ne is próbálkozzunk autózni, bármennyire is ügyesek, magabiztosak vagyunk nem pótolhatjuk azt az előnyt, melyet a téli utakra tervezett abroncsok nyújtanak. Télen különösen fontos a megfelelő keréknyomás. Tévhit, hogy a kisebb levegőnyomású kerekek jobban tapadnak, ezáltal biztonságosabbak. Ellenkezőleg a nem megfelelő keréknyomás már önmagában is életveszélyes, ezen túl nő a fogyasztás és fokozottan kopik a gumik felülete. Ha valakinek nincs pénze négy teljesen új gumira, akkor kettő újat mindenképpen a hátsó kerekekre szereltesse, mert nagyobb a baj, ha a hátsók csúsznak meg.

A jó járművezető csak akkor használja a féket, ha forgalmi vagy egyéb okból meg akar állni, a tempó helyes megválasztásával a forgalom ritmusához alkalmazkodással biztosítja a fékezgetés nélküli folyamatos haladást. Fokozottan igaz ez az állítás a havas jeges úton autózáskor. Csúszós pályán felejtsük el a féket. A hirtelen fékezéskor sokszor előfordul, hogy ellenőrizhetetlenné válik gépkocsink mozgása, így megfelelő rutin és tapasztalat hiánya esetén jelentősen nő a balesetek bekövetkezési lehetősége. Havas, hókásás úton az előzést különösen meg kell fontolni. Amennyiben a feltételei adottak még a manőver megkezdése előtt kapcsoljuk be az ablaktörlőt, mert a megelőzendő jármű mellett elhaladáskor – különösen tehergépkocsik esetében – nagy mennyiségű latyakos sár kerülhet a szélvédőnkre lehetetlenné téve az előre látást. Az időjárás előrejelzés szerint fagyos, hideg napok következnek. Kérjük, hogy vezessenek óvatosan!

 

Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Címkék: , ,


.
SZUPERINFO.HU