Jelentősen csökkent a pollenterhelés

Jelentősen csökkent a pollenterhelés
Számottevően mérséklődött a pollenterhelés az országban a múlt hét második felében a hideg és a havazás miatt – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

A tájékoztatás alapján az elmúlt hét elején erősödött, de a csütörtöki, pénteki havazás és a hideg miatt jelentősen csökkent a pollenek koncentrációja az Országos Környezetegészségügyi Intézet mérései szerint.

A hét nagy részében a ciprus- és tiszafafélék pollenszemeit regisztrálták legnagyobb mennyiségben a csapdákban, koncentrációjuk az eddig beérkezett adatok alapján magas szintet ért el. Egerben csak közepes, Budapesten azonban nagyon magas koncentrációt is mértek.

A múlt heti csúcs után csökkent az éger pollenszórása, többnyire csak közepes koncentrációban volt jelen, bár a hét elején Egerben és Pécsen egy-egy napon még mértek magas, Miskolcon pedig nagyon magas szintet is.

A mogyoró virágporának mennyisége jelentősen csökkent, magas koncentrációban csak Miskolcon regisztrálták hétfőn, és bár a legtöbb állomáson egy-két napon még mértek tüneteket okozó szintet, többnyire alacsony koncentrációban volt már csak jelen.

Tüneteket okozó szintet mértek még több városban is a nyár, illetve Pesten és Pécsen a kőris pollenjéből. Alacsony koncentrációban több helyen jelen volt a csapdákban a szil virágpora is, a kültéri allergén gombák koncentrációja a héten alacsony volt – olvasható az ÁNTSZ tájékoztatásában.

MTI

Címkék: ,


.
SZUPERINFO.HU