Jó ember-díj – H. Csongrády Márta az idei kitüntetett

Akt.:
Jó Ember-díjat kapott H. Csongrády Márta
Jó Ember-díjat kapott H. Csongrády Márta - © Fotó: Magánarchívum
Pécsvárad, 2014. április 26., szombat (MTI) – H. Csongrády Márta debreceni fotó- és képzőművész, muzeológus, etnográfus kapta az idén az MTI néhai tudósítója, Káplár László emlékére alapított Jó ember-díjat, az elismerést szombaton adták át Pécsváradon.

A kitüntetett méltatásakor Králik Ivánné, a Káplár László Alapítvány kuratóriumának tagja elmondta: a díjat és azzal együtt Judit Hagner, Németországban élő magyar szobrász simogató emberi kezet mintázó alkotását a díjazott példaértékű, önzetlen odaadással végzett kulturális szervezőmunkájával érdemelte ki.

A 71 éves H. Csongrády Márta hozta létre és működtette évtizedeken át a debreceni Kenézy Gyula Kórház Kenézy Galériáját, sok alkotónak adva lehetőséget a bemutatkozásra, az elindulásra a művészi pályán.

A díjazott nevéhez fűződik az Aranybika és a Mátyás Galéria, valamint nemzetközi alkotótáborok alapítása, művésztelepek vezetése is, munkája során ugyanakkor soha nem az anyagi javak motiválták, hanem a művészet iránti elkötelezettség és az emberség – mondta Králik Ivánné.

A Jó ember-díjat az idén kilencedik alkalommal ítélte oda a Káplár László Alapítvány, névadója, az MTI 2003-ban, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt baranyai szerkesztőségvezetőjének emlékére. Az idei díjazottat tizenöt jelölt közül választották ki.

Az elismerés átadását minden évben Káplár László kedvenc virága, a bánáti bazsarózsa virágzásának idejéhez igazítják. Már hagyomány, hogy az ünnepséget követően az újságíró családtagjai, barátai, tisztelői a pécsváradi várból elgyalogolnak a Zengőre, a bánáti bazsarózsák termőhelyéhez.

– MTI –.
SZUPERINFO.HU