Jobban figyelnek a gyermekekre?

Jobban figyelnek a gyermekekre?
Nagyvárad – A Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság helyi hivatala sajtóközleményben hozta nyílvánosságra az év elejétől áprilisig befutott hívásokról készült statisztikáját.

A gyermekekkel szemben elkövetett brutalitás, visszaélések orvoslása, a sürgős esetekben való azonnali beavatkozás érdekében hozták létre a 983-as sürgősségi hívót, a “gyermekek telefonját”. Ez a hivatalos ünnepnapokat is beleértve naponta 7-22 óra között hívható. A Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság helyi hivatala sajtóközleményben hozta nyílvánosságra az év elejétől áprilisig befutott hívásokról készült statisztikáját. Eszerint több, mint 450-en tárcsázták a 983-at, de csak 67 esetben készült erről bejegyzés. Az érintettek zömét tanácsokkal látták el, illetve tájékoztatták, hogy hová, melyik hatósághoz fordulhatnak a problémájukkal. Öszesen 27 eset volt olyan, ami valóban a gyermekvédelmi hivatalra tartozott, ebből 5 helyzetet – bántalmazás, koldulásra kényszerítés illetve eltűnés – azonnal meg kellett oldani. Három gyermeket sürgőséggel gyermekotthonokban helyeztek el, kettőt elhanyagoltak, egyet pedig ütlegeltek a szülei.

Egyre több hívás

Az illetékesek úgy látják, hogy amióta kampányt szerveztek a 983-as szám népszerűsítésére, egyre többen hívják őket. A leggyakrbban szülők, másodsorban hozzátartozók, szomszédok, de már a gyermekek is mernek segítséget kérni (4 hívás), és pedagógusok is tárcsázták a számot (5 esetben). A legtöbb észrevétel a családi kapcsolatokra vonatkozott (21), a gyermek elhanygolásáról 16-an értesítették a hatóságot, s 14 esetben a kiskorú kihasználását sérelmezték. További tíz esetben a családon belüli erőszak, 10 estben a csavargás, 6-szor a nehéz anyagi körülmények, 4 estben az italozás volt a bejelentés alapja. Tizenkét esetben a bejelentő több problémát is felvetett egyetlen konkrét esetben. A 983-at hívók közül 14-en saját problémájukat, 41-en a másét, 11-en közös gondok miatt kérték a hatóság segítségét. A Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság hatáskörét túllépő esetekben az illetékes hatósághoz irányítják az érintetteket.

Zámbó Sipos Mónika.
SZUPERINFO.HU