Jogsit ingyen? Igen

Jogsit ingyen? Igen
© Illusztráció: getty images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Négyezren szerezhetnek ingyen hivatásos gépjárművezetői jogosítványt.

– Négyezren szerezhetnek térítésmentesen nehézgépjárműre szóló jogosítványt: a mintegy 4 milliárd forintos hazai forrásból 2400 tehergépjármű-vezetőt és 1600 autóbusz-vezetőt képezhetnek a következő években – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Közvetlen célcsoport

– A gazdaság növekedésének köszönhetően az utóbbi időszakban jelentősen nőtt a foglalkoztatás a versenyszférában, miközben az ország egyes területein, bizonyos ágazatokban, munkakörökben munkaerőhiány alakult ki. A „Gépjárművezető képzés munkaviszonyban állók számára II.” programmal a már dolgozó személyeket célozzák meg, akiknek munkaerőpiaci helyzete képzéssel előmozdítható, ezzel nagyobb hozzáadott értéket adó munkaköröket is betölthetnek a továbbiakban – közölte a tárcavezető. Varga Mihály hozzáfűzte, hogy továbbra is jelentős az érdeklődés mind az egyének, mind a munkáltatók köréből a gépjárművezetői képzésekre.

– A támogatás közvetlen célcsoportjába a magyarországi székhelyű logisztikai, közúti árufuvarozási és személyszállítási vállalkozások, fuvarozók tartoznak, ennek megfelelően C, C+E, D és GKI kategóriás jogosítvány megszerzésére irányulnak a tanfolyamok. A jelentkezők képzése a munkáltatói szándéknyilatkozatok vagy tanulmányi szerződések benyújtása és megkötése után indulhat, ezzel is elősegítve a támogatottak elhelyezkedését. Így a program hozzájárul a foglalkoztatás bővítéséhez, hiszen konkrét igényekre alapozott képzésekkel biztosítja a vállalatok növekedéséhez szükséges munkaerőt – tette hozzá a pénzügyminiszter. A hatósági képzéseket az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (OFA Nonprofit Kft.) koordinálja.

A program ütemezése szerint januárban nyitották meg a regisztrációs felületet. Áprilisban a képzőintézmények szembesülhetnek az ajánlattételi felhívással. A nyertes intézmények a képzési programjaikkal a szolgáltatói kör tagjaivá válnak. Júliusban írják ki a pályázatot a magánszemélyeknek. Egy személy az OFA Nonprofit Kft. által finanszírozott gépjárművezető-képzésben csak egyszer támogatható. A programra kizárólag az online pályázati felületen keresztül lehet jelentkezni. Augusztustól szervezik országszerte a csoportos tájékoztatókat.

Szeptemberben indulnak a képzések, és 2022 januárjáig folyamatosan tart a program.

ÉKN

Szubjektív

A labdajátékokban ezt ziccernek nevezik: adott a keretösszeg (megközelítőleg 4 milliárd forint), amit tehergépjármű-vezetők és autóbusz-vezetők képzésére fordíthatnak szerte az országban. Összesen 4 ezer, jelenleg munkaviszonyban lévő szerezhet ingyen hivatásos gépjárművezetői jogosítványt. Akiben buzog a vágy, van ideje és kedve, egy pillanatig se hezitáljon. Éljen a lehetőséggel, és serényen csapjon a lovak, a lóerők közé! Minden jó, ha ló a vége.

– Ladányi Tóth Lajos –.
SZUPERINFO.HU