Jordán Tamás és a hódmezővásárhelyi katonazenekar kapja az idei évben a Bessenyei-díjat

Jordán Tamás és a hódmezővásárhelyi katonazenekar kapja az idei évben a Bessenyei-díjat
2013. január 22-én, kedden 11.00 órakor a Magyar Kultúra Napja alkalmából a hagyományoknak megfelelően ünnepi díszközgyűlés keretében kerül átadásra a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj. A Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított elismerésben az idei évben a Jordán Tamás színművész, valamint a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara részesül.

 

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művészről, Hódmezővásárhely szülöttéről és díszpolgáráról elnevezett – az első három évben városi hatáskörű, majd a magyar nemzet egészére kiterjesztett – elismerést minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy, és egy csoport kapja meg. A nettó 500 ezer forint pénzbeli juttatással járó díj olyan személyeknek, vagy csoportoknak adományozható, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak – vagy életükben nyújtottak –, és ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykednek – vagy életükben tevékenykedtek –, az ő munkáját folytatják.

 

A díj átadására a Magyar Kultúra Napján, 2013. január 22-én 11 órakor ünnepi díszközgyűlés keretében kerül sor, a kitüntetéshez a közgyűlés oklevelet és Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakettet adományoz. Az idei évben az elismerést Jordán Tamás színművész, valamint a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara veheti át.

 

Az ünnepi díszközgyűlésen köszöntőt mond: Almási István polgármester valamint B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye.

 

Az eseményen közreműködik: Rácz Tibor, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze, Kovácsné Gyovai Andrea fuvolaművész, Lauer Ágnes zongoraművész és Vágó János kürtművész, valamint a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola kamarakórusa.

(www.hodmezovasarhely.hu)

 .
SZUPERINFO.HU