Frissítve:

Jubiláló Dalmand – Az Esterházy-puszták múltkeresése

Jubiláló Dalmand – Az Esterházy-puszták múltkeresése
Pontosan fél évvel ezelőtt Dallos Györgyi és Právics Györgyné felhívása a mai Dalmand és a volt Esterházy-pusztákon élt családok elszármazottjait szólította meg egy Emlékpark vagy –liget létrehozása céljából.

hiba beküldése

Mindezt nem szalmaláng-idejű lelkesedés, hanem tettek követték: 2013. március elsején kora este már számos bíztató eredményről számolhattak be a szervezők a helyi Polgármesteri Hivatal zsúfolásig megtelt tanácskozó termében.

Mivel a hiteles források szerint először pontosan 875 évvel ezelőtt említik Dalmand nevét, az elszánt kezdeményezők és szervezők jubileumi esztendőt hirdettek s annak első találkozójára került sor tehát az elmúlt napokban.

Először az ötvenhárom személytől és néhány szervezettől érkezett felajánlás eddigi hasznosulásáról számolt be precíz tömörséggel a civil szerveződés színe előtt Právics Györgyné, majd az est háziasszonya, a gyakori hazatérő s a napi életben is agilis személyiség: Dallos Györgyi szólt célokról, tervekről s az est lényeges mozzanatairól.

Őt követte az idei évkezdő előadó, sokak régi ismerőse, a puszták mozgalmas és tanulságos történetének monográfusa: Takács Istvánné Marika, kutató helytörténész, a közeli Dombóvár díszpolgára, ki egyben a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület egyik meghatározó egyénisége.

A közel száz vetített fotó, rajz, korabeli térkép és metszet illusztrálásával kísért élvezetes előadás hallgatói között számos korábbi beszélgetőtárs, a két háború közötti évekre, majd az 1945-től számított „közös világ” embert és családokat próbáló időszakra visszaemlékezők figyelmes csoportjai örömmel és persze érthető nosztalgiával fedezték fel a „Dalmandok” vagy a leperdi múlt hiteles megörökítését.

 A felsőleperdi elszármazottak egy csoportjának felkérésére négy esztendővel ezelőtt megkezdett és azóta rendszeresen folyó gazdaság- és társadalomtörténeti kutatás nyomán szépen kibontakozik a török kiűzése után az Esterházyak által 1691-ben megvásárolt nagy kiterjedésű dombóvári uradalom birtokfejlesztése, a mezővárosokból kiszorult és cseléd sorsra jutott családok életmódja, szokásaik, majd az 1860-as évektől területbérlő és -fejlesztő Dőryek hatása és szerepük a táj lakóinak művelődési változásaiban. Itt hangzott el, hogy a vasútnak is köszönhetően ez az áldott vidék látta el jó ideig nap mint nap Budapest boltjait, vásárcsarnokait, de ez előző századfordulón már Pécs és Fiume lakosságát friss tejjel és abból készült termékekkel!

A klasszikus újdombóvári uradalom és „eszmei község” területén európai hírű szarvasmarha és lótenyésztés folyt, amelynek nemes vérvonalai csaknem a mai napig fellelhetők a nemzetközi versenyistállók körül. Mindennek értékét jól jelzi, hogy az ún. „dalmandi ménes” 1906-os árverezésekor a honvédelmi kincstár elsőbbséggel vásárolja meg, majd gondozza az igen becses lóállományt. 1945-ben a cseléd-családok földhöz jutnak, de régtől várt kis magánbirtokaikon nem sokáig gazdálkodhatnak, mert néhány év múlva már közös gazdaság kényszerével tömörülnek Újdombóváron; 1950-ben pedig létrejön a pusztai községek társulásából szervezett mai Dalmand. „Mikor az utolsó régi épület maradéka is összedől és a temető is gazdátlanná válik, akkor tűnik el végleg a múlt…” – fogalmazott Takács Marika előadása vége felé, de az emlékezést és az ehhez kapcsolódó megújulást szorgalmazók nevében Dallos Györgyi ismét arra buzdított: minél előbb jöhessen létre egy olyan találkozási pont, a Vas Bálint kertészmérnök által megálmodott Emlékpark, amely már az elszármazottak utódait szólítja meg az elkövetkező évszázadok reményével!

– kristonvízi –

Címkék: ,


További hírek a Dombóvár kategóriából
A Dombóvári Szuperinfó Reklámiroda új helyre költözött
Április 4. óta új irodánkban várjuk ügyfeleinket. tovább »
El kell végeznie Dombóvárnak az egykori Korona szálló állagmegóvását
A dombóvári önkormányzatnak bírósági határozat szerint is el kell végeznie a legszükségesebb állagmegóvást [...] tovább »
Segíts, hogy segíthessünk!
Évente egyre több gyerek tűnik el! 2011-ben több mint 10.000 bejelentett eset, 2012-ben 16.000 gyermek tűnt el. tovább »
Rendkívüli segítségre várnak a Fülöp-szigeteken!
Az UNICEF legfontosabb feladata katasztrófahelyzetekben a gyermekek és családtagjaik számára az életmentő [...] tovább »
Kiraboltak egy szekszárdi patikát
Kiraboltak egy szekszárdi gyógyszertárat kedden kora este. A rendőrségkéri, hogy aki a bűncselekménnyel [...] tovább »
A Dombóvári Múzeum új látnivalói
A Dombóvári Helytörténeti Múzeum raktár-épülete, újjárendezett mezőgazdasági ... tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Premier League – Manuel Pellegrini lett a West Ham United vezetőedzője
London - Manuel Pellegrini lett az angol labdarúgó-élvonalban szereplő West Ham United vezetőedzője. tovább »
DVSC: vasárnap a kupadöntős az ellenfél
Debrecen - A DVSC labdarúgócsapata május 27-én, vasárnap 17 órától játssza az idény utolsó hazai bajnoki [...] tovább »
Puskás Akadémia vs. Mezőkövesd – Zsinórban harmadszor mezőkövesdi győzelem
Mezőkövesd - Újabb sikerével már szinte bizonyosan bennmarad az élvonalban a sárga-kékek gárdája. tovább »
Videó: Az egykori DVSC-kapusé lett a szezon védése Angliában
Stoke-on-Trent - Deczki Máté dupla hárítását választották meg az U18-as Premier League 2017–2018-as [...] tovább »
DVTK vs. Paks – Kiállítás, öngól: kapura lövés nélkül hozták a pontokat
Miskolc - A labdarúgó NB I hét­végi fordulójában a Paks volt a Diósgyőr vendége. tovább »
BVSC vs. MVLC – Büntetők döntöttek a kupaindulásról
Miskolc - Utolsó szezonbeli meccsét szombaton idegenben játszotta a PannErgy-MVLC. tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása