Katonák osztanak egészséges ivóvizet januártól az arzénnal szennyezett településeken

Akt.:
A honvédség oszt egészséges ivóvizet január 1-jétől az arzénnal szennyezett vízű településeken, a katonák százhuszonhárom település mintegy 340 ezer lakosát látják el – közölte a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka csütörtökön, Csongrádon tartott sajtótájékoztatóján.

Domján László a munka előkészületeit először a dél-alföldi településen ellenőrizte. Mint elmondta: 250 katonát és 240 eszközt jelölt ki a feladatra, amelyre kormányzati keretből mintegy 150 millió forint áll rendelkezésre 2013-ban.

A magyar honvédség azokra a településekre szállít egészséges vizet, ahol az arzénszint jóval az európai uniós szint fölött van. A katonák mellett a tervek szerint áprilistól önkéntes műveleti tartalékosok is bekapcsolódnak a munkába.

A honvédség a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációs irodájával és a helyi hatóságokkal együttműködve határozta meg a települések listáját, amely változhat, ha azok már önállóan is meg tudják oldani a problémát. Az érintett települések tizenegy megyében találhatók, legtöbbjük Bács-Kiskun-, Csongrád- és Békés megyében.

Az adott településeken az átmeneti ivóvízellátást három különböző eszközzel végzik majd. Az egyik egy teherautó által húzott, egy ivóvíz feliratú, egyköbméteres utánfutó. Ilyenből 95-öt állítanak munkába január 1-jétől. Emellett 18 vízszállító teherautót is elindítanak, amelyek 8 köbméter vizet képesek szállítani. A “leglátványosabb” eszköz a víztisztító konténer, amelyben a vizet zacskókba csomagolják – mondta Domján László. A magyar fejlesztésű eszközt korábban NATO gyakorlatokon és iraki feladatellátás közben is használtak a magyar alakulatok. Erre a feladatra négy konténert állítanak munkába olyan nagy lélekszámú települések ellátásra, mint Makó, Hódmezővásárhely, Mindszent és Szentes.

A lakosság tájékoztatását már az ünnepek előtt megkezdték, így január 1-jére minden érintettet értesítenek arról, hogy az adott településen a katonák hol és mennyi ideig lesznek elérhetőek – tette hozzá a vezérőrnagy. A lakosok naponta egyenként két liter ivóvizet kaphatnak a katonáktól ingyenesen.

-MTI-

 .
SZUPERINFO.HU