Kávészünettel zár az ifjúsági évad a BFMK-ban

Kávészünettel zár az ifjúsági évad a BFMK-ban
Egy kollégiumi klubszobából indult verses, zenei ihlet hozta létre az elmúlt évek egyik legeredetibb, értékközvetítő duóját, a Kávészünet együttest. A Csillag születik tehetségkutatóból megismert zenekar holnap délelőtt, május 14-én, kedden fél 10-től lép fel megzenésített verseivel és “trendhagyó” irodalomórájával a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán.

Két kollégiumi szobatárs, Popovics György és Németh Ferenc a klubszobai jamelés közben verseket idéztek meg, így született meg a Csonka vers és a Mama zenés feldolgozása. A rögtönzött produkcióból rendszeres tevékenység vált, majd kollégiumi diákok számára műsort adtak, és ennek sikerén felbuzdulva más kollégiumokban, iskolákban is felléptek megzenésített verseikkel, ahol nagyon jó fogadtatásban részesültek. A duónak az “áttörést” a Csillag Születik című tehetségkutató hozta meg, amikor is felvették a Kávészünet nevet és azóta mind több helyen lehet találkozni – legközelebb holnap, a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színpadán – a két fiatal zenésszel. Céljuk, hogy mások is megszeressék az irodalmat, így a koncertek mellett rendhagyó irodalom órákat is tartanak, ezzel is népszerűsítve a verseket az erre egyébként kevésbé nyitott tanulók számára is.

 

Tevékenységük nemcsak szórakoztató jellegű, hanem kulturális szempontból is fontos szerepet kap. Megzenésített verseik között találunk egészen a leglágyabb, akusztikus megszólalású dallamoktól kezdve a slágeres popzenén keresztül a legsúlyosabb lüktetésű rockzenéig mindenféle műfajt, mivel a megzenésítések a vers hangulatához, mondanivalójához igazodva alakulnak ki. Üzenetük: a versnek mindenütt helye van!

 

(Elek András – sajtóreferens)

 .
SZUPERINFO.HU