Frissítve:

Kazah nomád misztikumok

Kazah nomád misztikumok
A keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban a minap a régészettudomány nemzetközi jelentőségű eseményére került sor. A harmadik évezred egyik legjelentősebb régészeti felfedezéséről szóló prezentációt tartott Krym Altynbekov professzor, kazah restaurátor-specialista.

hiba beküldése

A jeles szakember kulcsfontosságú szerepet töltött be azon kiállítási anyag létrehozásában, ami „Emberek aranyban” címmel látható jelenleg a kastélymúzeumban, Kazahsztán szkíta kori történelmét idézve. A tudós, újabb unikális lelőhelyről: nomád fejedelmi mauzóleum feltárásáról számolt be. 
A prezentáció vendégkörében házigazdaként Pálinkás Róbert, múzeumigazgató mondott köszöntőt, jelen volt Nurbakh Rushtemov, Kazahsztán megbízott magyarországi nagykövete. Elhangzott: nemzetközi expedíció indult arra a leletmentésre, mely során egy 7. században élt türk fejedelem mauzóleumának feltárása kezdődött el. A leletek a hitvilági misztikum 1300 évvel ezelőtti idejéből valók, a lovas-nomád kultúrát jelenítik meg.
A professzor részletesen beszámolt a kutatás menetéről, annak technológiájáról, mely során falfeliratok, mitológiai alakábrázolások, lószerszám darabok rajzai és freskók kerültek napvilágra. Megtalálták a temetési szertartást szimbolizáló terrakotta szobrocskákat, melyek „agyaghadsereg” néven váltak ismertté. A mauzóleumban 2010-ben fellelt, 28-30 centiméteres szobrocskák eredethűen lettek rendbe hozva Krym Altynbekov professzor technológiájával, s hasonlóképpen történt meg az egyéb anyagokból (fa, textil) készült elemek, valamint a föld alatti sírkamra és szarkofág helyreállítása.
A prezentáció a nomád kultúrák egymásra épülésének folyamatába is betekintést engedett. A következő évek feltárásaira több magyar régész is meghívást kapott, így hazánknak aktív szerepe lehet a szkíta fejedelmi temetkezések felfedezésében, feltárásában.
H. Á..
SZUPERINFO.HU
Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása