Képeslapokon a régi nyár

Képeslapokon a régi nyár
A keszthelyi Balatoni Múzeumban rendezett Üdvözlet a Balatonról címmel rendezett kiállítás rávilágít: a korszerű technika a hagyományos értékrendet nem múlja felül, de annak megőrzéséhez szükség van rá.


E kettősséget kifejező esemény volt a budapesti illetőségű Sárosi István balatoni üdvözlőlap-gyűjteményéből rendezett kiállítás megnyitója és a múzeum mintegy 40 ezer darabos képeslaptárának digitalizált formában való elérhetőségének bejelentése. A Balaton fővárosa történelmi értékeinek ilyetén feltárását méltatta köszöntőjében Ruzsics Ferenc polgármester. Havasi Bálint, a múzeum igazgatója elmondta: a képeslapokhoz való hozzáférhetőséget illetően nagy lépést jelent az adattári korszerűsítés. Az online elérhetőség pedig nemcsak a kutatók munkáját segíti, hanem minden érdeklődőnek különleges élményt nyújtva rendelkezésre áll. Erről Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet főigazgatója beszélt. A digitalizált anyag keresésére való ráhangolást élményszerűen szolgálja a Sárosi tárlat. A kiállítás nem csak tájat, természeti és építészeti értékeket, helytörténetet megidéző miliőt mutat be. Tallózni enged a képes üdvözlések kialakulásában, divatja változásaiban. Hozzájárul a Balaton jobb megismeréséhez, olyan hajdani környezeteket tár a látogatók elé, amikkel anno a nyaraló vendégek osztották meg élményeiket ismerőseikkel, barátaikkal, családtagjaikkal. A képeken feltáruló látvány pedig ma is alkalmas arra, hogy meghozza a kedvet egy-egy kiránduláshoz. Baráth Imre helytörténeti kutató a megnyitóbeszédében a képeslapok terjedésének áttekintése mellett érdekes postatörténeti visszapillantót is tett arra az útra, melyen a lapok a korábbi századokban eljutottak a címzettekhez.
A rendezvényen balatoni dalok éneklésével működött közre Benke Éva. A képeslap kiállítás egész nyáron át várja a látogatókat.
Horányi Árpád.
SZUPERINFO.HU