Kert vagy szántó bejelentési kötelezettség – Nem kell fizetni

Akt.:
Kert vagy szántó bejelentési kötelezettség – Nem kell fizetni
2013. február 19-én, kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatót Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja az Országgyűlés hétfői határozatáról, amely a földhasználat bejelentésének törvényi kötelezettségéről, immár módosítva rendelkezik.


Az Országgyűlés tavaszi munkája az Agrártörvények megalkotására, azon belül is a földforgalmazás, földhasználat szabályozására kiemelt hangsúlyt helyez. A termőföldre vonatkozó legfontosabb szabályozások – a tervezettnél egy évvel korábban – 2013. július elsejével meg fognak változni. Az előkészítést komoly társadalmi vita övezi, azonban a magyar termőföld körüli bizonytalanságok, a nyilvántartások pontatlanságai miatt, a földhivatali rendszerek összekapcsolhatósága érdekében nélkülözhetetlen a törvényi szabályozás.

A törvény célja az átláthatóság megteremtésével lényegében az, hogy helyzetbe hozza a magyar mezőgazdaság szereplőit, elősegítse a hazai gazdálkodók földvásárlását és az ún. zsebszerződéseket eltörölje – említette.

Az Országgyűlés hétfői döntésével kapcsolatban arról beszélt, hogy személyesen volt a Fidesz frakció vezérszónoka a témában. A törvénymódosítás arról szólt: maradjon meg a földhasználat bejelentésének kötelezettsége minden szántó és kert (zártkert) megjelölésû ingatlan esetében (amely nem lakóházhoz tartozó kert, udvar), területmérettől függetlenül, azonban a korábban megállapított 6.000, ill. 12.000 Ft-os regisztrációs díj pedig, a módosítás hatályba lépésével legyen eltörölve. Aki már befizette az illetéket, az 90 napon belül azt visszakapja. Aki viszont ezután él bejelentési kötelezettségével, annak már nem kell megfizetnie az illetéket.

A törvény eszerinti módosítását 100%-os támogatottsággal fogadta el az Parlament. Fontos azt is tudni, hogy a bejelentés alapja a korábbi 2012. december 31. használatnak megfelelő állapot helyett január 31-ére módosul, tehát már az idei használatról kell megtenni a bejelentést. A földhasználat bejelentésének végső időpontja április 30.

Farkas Sándor tájékoztatta a jelenlévőket arról is, hogy készül egy üzemszabályozási törvény is, amely rendelkezik majd arról, hogy ki minősül őstermelőnek, családi gazdálkodónak, családi vállalkozásnak, mit kell a kis- és nagyüzemeken érteni. Ehhez olyan fejlesztési irányok társulnak, amelyek biztonságos működést, hosszú távú tervezhetőséget hoznak majd a mezőgazdaság szerepelői számára – ígérte.

Kép és szöveg – te –

– www.varosivisszhang.hu –.
SZUPERINFO.HU