A filmezés relikviáiért

A filmezés relikviáiért
Filmtörténeti muzeális gyűjtemény létrehozására indult civil kezdeményezés Keszthelyen, a megvalósításra nemrég alakult meg a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület.

– Célunk a témakörrel foglalkozó szakemberek, gyűjtők összefogása országos szinten, együtt felkutatni, s rendszerezni, bemutathatóvá tenni a film- és médiatörténelem dokumentumait, eszközeit – mondta a már megkezdett munkáról az egyesület alapító képviselőjeként Szávics Gyula ötletgazda. – Sorainkba hívunk és várunk mindenkit, akik filmes témakörben alkotnak és próbálják megőrizni az analóg filmtechnológia eszközeit. A távolság nem akadály nekünk, akik az életük egy részét a filmnek és az ehhez kapcsolódó eszközök gyűjtőmunkájának szentelik.
Az idén nyáron létrejött egyesület immáron több mint 40 fős tagsággal működik, gyűjtőket, mozigépészeket, technológusokat, az ügyért tenni akaró pártolókat tudva soraikban.
– Tervünk, hogy egy színvonalas múzeumot hozzunk létre, bemutatva a filmkészítés, a vetítés immáron emlékké vált eszközeit – folytatta Szávics Gyula, hozzátéve, hogy élő értéktár létrehozására gondolnak: – Mindemellett egy korszerű digitalizáló központot is szeretnénk kialakítani, ahol hosszú távra meg tudjuk még menteni az értékes képeket, dokumentumokat az utókor számára. – Elgondolásunk, hogy a már meglévő gyűjteményen túl kölcsönzött, ritka dolgok esetében vásárolt darabokkal kiegészítve az állandó kiállítás mellett időszakos bemutatókat is rendezünk. A kezdetektől mostanáig be fogjuk mutatni a filmkészítés, szerkesztés, vetítés eszközeit, műveleteit. Komplett televíziós stúdiót alakítunk ki a már rendelkezésre álló anyagból. Interaktív honlapot hozunk létre, hogy a kiállításokat virtuálisan is bemutathassuk. Eddig közel 2000 darab 16 milliméteres fim vár a raktárunkban digitalizálásra, amit pécsi partnerünk segítségével már el is kezdtünk.
Mindehhez a Helikon Kastélymúzeum szomszédságában található, mosóház néven ismert épület egy részének igénybevételét tervezik, erről a város önkormányzatával folynak tárgyalások.
– Egyelőre raktározási célra némely helyiség már rendelkezésünkre áll, miután elkezdődhet a berendezkedés, az épület picéjében egy korszerű, digitális és egy hagyományos analóg mozit is szeretnénk majd létrehozni – mondta a tervekről Szávics Gyula.
Horányi ÁrpádKeszthely.
SZUPERINFO.HU